Priority KSČM na květnové schůzi

17. 5. 2017

Koalice si neváží Ústavy a trvale ji porušuje

Vládní krize nekončí, ale eskaluje. Návrhy či slova, padající ať už z úst premiéra Bohuslava Sobotky, nebo vicepremiéra Andreje Babiše, spíš vedou k tomu, že ani jedna ze stran není ochotna respektovat smlouvu, kterou podepsali a zavázali se, že podle ní budou vládnout.

Před novináři to zdůraznil místopředseda sněmovny, předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Pokud se premiér rozhodl odvolat vicepremiéra, je to jeho ústavní legitimní právo, nic jsme proti tomu nenamítali. Ale na druhou stranu nenavrhl nic, co by znamenalo změnu koaliční smlouvy, tj. výměnu resortů, a odmítá v rozporu s vlastním tvrzením na schůzi sněmovny jednat o nominaci politické strany, která obsazovala post ministra financí,« prohlásil Filip.

Poté se už věnoval květnové schůzi sněmovny, která začala včera. »Je to historicky poprvé za 25 let, že sněmovna má po dvou schůzích, které trvaly tři týdny, o dalších padesát bodů navíc, 342 bodů. To se ještě nestalo. Je to náplň na tři běžné schůze. Příčinou je, že vláda není schopna organizovat svoji práci a práci koalice tak, aby byly projednány návrhy a dodržena Ústava ČR,« je přesvědčen Filip. Poukázal na to, že poslanci mají právo navrhovat zákony, ale vládní většina jim v tom brání. Podle KSČM to je ukázkou, že si koalice neváží Ústavy a trvale ji porušuje.

Priority KSČM na květnové schůzi

Z vlastních předloh komunisté upřednostňují především návrh na bezplatnou právní pomoc, který je ve druhém čtení. »Proč to říkám? Ve druhém čtení je nejen náš, ale i návrh dalších poslaneckých klubů o změně exekučního řádu. Většina lidí pod exekucí nemá prostředky, aby ochránili svá práva. Při milionu exekucí v ČR je to vážný problém pro velké množství občanů a rodin,« řekl novinářům předseda ÚV KSČM s tím, že vláda tomu nevěnuje dostatečnou pozornost.

Z vládních návrhů, které by měly být projednány, ale vláda o tom zatím nemluví, komunisté dávají prioritu novele Ústavy a zákonu o NKÚ. »Jsme v situaci, kdy si předseda a místopředseda vlády vyměňují označení, že jeden je lhář, podvodník, zloděj apod. Nikdo z nich podle Ústavy ČR nekoná a přitom nepřipustí doprojednání změny Ústavy ČR, která by umožnila NKÚ kontrolovat další díl veřejných financí,« uvedl Filip.

V prvním čtení je pro KSČM jednou z priorit projednání návrhů komunistických poslanců na zdanění peněžitých náhrad za majetek nevydaný v tzv. restitucích, protože podle Filipa jde o dar, který by měl být zdaněn. Prioritou je i projednání obdobné předlohy z pera Jihočeského kraje, v níž jde navíc také o zdanění i roční příspěvky od státu na činnost církví. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) však s požadavkem na předřazení těchto bodů v programu neuspěl. Komunisté trvají rovněž na doprojednání vládního návrhu zákona o celostátním referendu v prvním čtení. Politické strany až na ODS a TOP 09 měly referendum ve svých programech. »Odebrat občanům právo na přímou demokracii, tj. na referendum, je popření vládního programu,« tvrdí Filip.

Informoval, že komunisté pokračují ve sbírání podpisů pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě. Zatím jich nemají dostatek, ale už ho kontaktovali někteří nezařazení poslanci. Věří, že nakonec Ústavou požadovaných 50 podpisů seženou a sněmovna bude na mimořádné schůzi o nedůvěře Sobotkově vládě jednat.

Bojí se o své posty?

»Náš postup je v souladu nejen s Ústavou, ale i s přáním občanů republiky. Průzkumy dokládají, že s vyslovením nedůvěry souhlasí až 80 procent oslovených občanů. Myslím si, že je to docela významný počet a nás to zavazuje,« dodal předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Vládní strany podle něj mezi sebou nekomunikují ve smyslu plnění vládního programu či projednávání návrhů zákonů, které ve sněmovně leží. Jsou podle Kováčika dvě možnosti. »Buď bude mimořádná schůze, na které se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě ČR a spustí se jiný proces vládnutí do případných mimořádných nebo řádných voleb, anebo ti, kteří žádost o svolání mimořádné schůze nepodepíší a nebudou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, se vystavují riziku, že budou posuzováni jako ti, kteří nechtějí změnu, kterým současný stav rozháranosti a neplnění základních úkolů vlády a sněmovny vyhovuje, bojí se o své posty a chtějí co nejdéle protahovat situaci, která zde je,« míní předseda klubu.

Komunisté také podle Kováčika očekávají, že předseda vlády se vypořádá i s dalším restem, který vůči sněmovně má. Jde o již zahájenou mimořádnou schůzi k situaci v OKD. Kováčik připomněl, že koncem května vyprší premiérovi termín, dokdy má poslancům sdělit, jakým způsobem se tato situace vyřeší.

Autor: 
ku, jad
Zdroj: 
ihalo.cz