5. květen - Den svobody města - Písek

6. 5. 2017

Zástupci spolků sdružených v projektu „Město Písek, nejen pětačtyřicátý“ připravili pietní vzpomínku na převzetí správní a výkonné moci Revolučním místním národním výborem (RMNV). Stalo se tak před 72 lety, 5. května 1945 v 16,30 hod. veřejným vyhlášením jeho předsedy Vojtěcha Moravce z balkonu budovy radnice. Prezentace historické události byla v režii hlavních organizátorů Jaroslava Pospíšila (1.ETALON) a Evy Veselé (Čsl. obec legionářská). Na zahájení zazněly lesní rohy žáků Lesnické školy a československá hymna v podání pěveckého sboru Ludmily Danešové doprovodila většina účastníků. Přítomní vyslechli originální znění Provolání RMNV „V nový život“ z roku 1945. Po projevu hlavního řečníka položila delegace města Písek, policie a hasičů kytici k pamětní desce ve vchodu do radnice s nápisem „Umučeným bojovníkům města Písku na věčnou paměť“.  Druhou kytici (rudou) položila delegace OV KSČM, vedená Jiřím Lejčarem.

Letos nechyběl ani zástupce vedení města, byl hlavním řečníkem. Místostarosta Jiří Hořánek ve svém povrchním a zřejmě nepřipraveném vystoupení zapomněl na revoluční a historický význam této doby, ani nezmínil obětí patnácti umučených zaměstnanců města za dobu 1939 – 1945. Zato se pokoušel školit přítomné o historii národních výborů se zbytečným ideologickým šlehnutím. Nepochopil, že v tomto revolučním přechodném období byly ustanovovány Revoluční místní národní výbory (RMNV) na základě Košického vládního programu.

Připomenout si, jak se skutečně rodila před sedmdesáti dvěma lety svoboda v Písku, alespoň stručně, je vysoce aktuální:

5. května převzal moc Revoluční místní národní výbor. Prohlášení přečetl z balkonu radnice první předseda Vojtěch Moravec. Vyzval k zachování klidu a pomoci RMNV hlavně v obtížném úkolu zajišťování zásobování. Správní a výkonnou moc opíral především o vůli občanů a vojensky o 1. rotu odbojové skupiny Bernard, bývalých vládních vojáků a dohovor s německým velitelem posádky a velitelem maďarské jednotky. Zkrácená citace slavnostního Prohlášení:

„Občané! Po šesti letech tyranie vstupuje náš stát v nový život. Je to zásluhou Spojenců, především Rudé armády SSSR. Je to zásluha i vnitřního boje našeho národa: ve svém zdravém jádru nezlomen a neporušen, tvrdě a pevně odolával činným odporem nejstrašnějšímu teroru, snášel hrdinsky všechna nacistická běsnění, národní útlak, ožebračování, žalář, mučení, koncentrační tábory, popraviště. Nyní je konec germánského násilí, je konec politické, sociální, hospodářské a kulturní reakce. Všichni nastupujeme cestu práce pozitivní, tvrdé a cílevědomé. Dnešním dnem přejímá ve městě veškerou správní a výkonnou moc národní výbor."

Podrobněji zde, zde:

Další den 6. května, až na třetí žádost, přijela od Strakonic americká průzkumná jednotka, přijala kapitulaci německé posádky a přibližně od 21,00 hod. eskortovala německou posádku do amerického zajetí. Americká jednotka však město neobsadila a stáhla se k Dobešicům a Kuchyňce. 

Vojenské zabezpečení a pořádek ve městě od 23,00 hod. převzala česká a sovětská partyzánská skupina v počtu 85 mužů pod velením poručíků Rudé armády Kiričenka a Babuškina.

Myslím, že tak významný akt, veřejná prezentace této historické události v Písku by měla být lépe připravena.

Fotogalerie

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní