1. máji v Písku 2017 vévodil zájem občanů, krásné slunečné počasí a hezké písničky

1. 5. 2017

Letošní prvomájové setkání s přáteli, kamarády a všemi návštěvníky bylo tentokráte v krásném prostředí na zahradě Kulturního domu v Písku. Setkání občanů uvedl a celým průběhem provázel osvědčený moderátor Vratislav Měchura za vydatného přispění hudební skupiny „2HV“.

            Hlavní projev předsedy organizačního štábu a předsedy OV KSČM Jiřího Lejčara byl opakovaně přerušen potleskem. Z projevu vyjímáme:

            "První máj" byl a je historicky spjat s bojem za lidská a sociální práva pracujících. V českém prostředí je také vnímán 1. květen jako svátek zamilovaných. Ani v současnosti význam 1. máje neztrácí na aktuálnosti, neboť oklešťování lidských i sociálních práv trvá.

Dosavadní vlády, a šířeji řečeno tento režim, se nesnaží zajišťovat práva občanů v plné jejich šíři, aby všichni lidé mohli žít plnohodnotným životem, a jsou stále více pouze formálně proklamována.

            K historii Písecka byla vzpomenuta vynalézavost a fortel pracujících před rokem 1989. Uměli je zhodnotit a prodat v podobě investičních celků a mnoha jiných světově známých výrobků. Připomeňme například produkci Jitexu, ZVVZ Milevsko, Kovosvitu a Elektrosvitu Písek a dalších firem. Proto nesouhlasíme a rozhodně budeme dále čelit prolhanému „přepisování dějin“. Hrbit se nemáme proč.

            V oblasti zahraniční politiky odsuzujeme praxi přenášení následků válek, chaosu a humanitární pohromy na země, které to nezavinily. Militarizaci EU a vojenské zasahování do záležitosti jiných států bez mandátu RB OSN odmítáme. Stanovisko KSČM je jednoznačné: budoucnost patří spolupráci rovného a rovným. V reakci na migrační vlnu odsuzujeme povinné „kvóty“ jako formu vyděračství a rovněž odsuzujeme sankce proti Ruské federaci, uvalené v rozporu s mezinárodním právem z prolhaných důvodů.

            V oblasti vnitrostátní politiky byly načrtnuty některé hlavní směry politiky KSČM, které zvláště před letošními parlamentními volbami vystupují do popředí. Klademe důraz na větší sociální spravedlnost, hlubší demokracii a lidská práva, ekonomiku v zájmu dolních deseti milionů, zachování zdravého životního prostředí pro dnešní i budoucí generace a na předním místě posílení záruk míru, mezinárodní bezpečnosti, suverenity země a také bezpečí pro každého z našich občanů v každodenním životě.

            V rámci prvomájového setkání zavzpomínali na prožité 1. máje člen ÚV KSČM Stanislav Sedláček, Bohuslav Beneš a slovenský občan podnikatel Milan ze Zvolena. Prvomájová setkání shodně hodnotili jako užitečná, položili důraz na úctu k práci a lidská práva. Stanislav Sedláček přiblížil práci v ZVVZ Milevsko, Bohuslav Beneš práci zastupitele v Milevsku. Milan ze Zvolena připomněl, že je v ČR jako obchodník a při chůzi po nábřeží ho upoutala tato slavnostní akce, za níž velice poděkoval.

            Na závěr prvomájového setkání předseda OV KSČM Jiří Lejčar poděkoval přítomným za účast a pozval je na další květnové akce u příležitosti 72. výročí ukončení 2. sv. války a uctění jejích obětí. Oslavy Svátku práce se vydařily mimo jiné také pro krásné slunečné počasí a účast více než 150 občanů. Účastníci zcela zaplnili připravené lavičky, mnohokrát zatleskali hudební skupině „2HV“ a odcházeli z oslav v dobré náladě.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlatní