Porada jihočeských členů a představitelů samospráv zvolených za KSČM

8. 4. 2017

V sobotu 8. dubna se v Horní Stropnici sešli na pracovní poradě starostové, místostarostové, radní a členové krajského zastupitelstva, zvolení za KSČM. K diskutovaným tématům především vystupovali místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, poslanec a místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš a poslankyně Alena Nohavová. Průběh porady moderoval a s úvodním slovem vystoupil předseda JčKV KSČM Petr Braný.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip seznámil přítomné se situací v dolní komoře Parlamentu ČR, stanovisky poslaneckého klubu KSČM k aktuálním ožehavým problémům. Tím například je dlouhodobé odmítání návrhů zákonů od našich předkladatelů stávající vládní koalicí. To pak u části občanů může vyvolávat dojem, že jako poslanci nejsme dostatečně aktivní, což není pravda. Poslanecký klub si tuto chybu uvědomuje a v nejbližší době přijme několik opatření, která povedou k lepšímu mediálnímu zviditelnění vlastní práce.

Místopředseda ÚV KSČM a poslanec Jiří Dolejš legislativní aktivity klubu doplnil o konkrétní informace o rozpočtovém určení daní, výkonnosti ekonomiky, výše odvodů daní s dopadem na obce, města a kraje. Připomněl význam přístupu k občanům při vysvětlování našeho volebního programu, to je „být sami sebou“ a nebát se vyslovit vlastní názor.

O sociální a školské problematice hovořila zase poslankyně Alena Nohavová. Na konkrétních případech objasnila problémy škol, školských zařízení, jejich zřizování a rušení. Přiblížila také problematiku výchovy nejmladších dětí od dvou do šesti let a důležitost individuálního přístupu k nim v konkrétních předškolních zařízeních. Obcí a měst se dále týká projednávání zákonu o sociálním bydlení, který by raději nazvala „Zákonem o dostupném bydlení“. Návrh zákona tak jak byl předložen do sněmovny má celou řadu nedostatků a v diskusi byl zastupiteli, starosty a místostarosty odmítnut. Ustavená parlamentní skupina pracuje na sjednocení rozdílných názorů a snad přijde s rozumným kompromisem.

Předseda JčKV KSČM Petr Braný se vyjádřil k základům naší práce. Poukázal na význam obrany lidské důstojnosti a její rovnosti v návaznosti na vysvětlování programu KSČM. Dále jako dlouholetý krajský zastupitel odpovídal na dotazy a například objasňoval podstatu aktuální krajské kauzy stavby rekreačního domku u Lipna hejtmana Zimoly.  

Závěrečná výměna zkušeností potvrdila užitečnost podobných setkání, které jsou důležitá jak pro zkušené funkcionáře samosprávy, tak zejména pro ty začínající.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní