Destrukce krajské koalice pokračuje, smírčí řízení na pořadu dne

7. 4. 2017

Z celé kauzy stavby rekreačního domku u Lipna hejtmana Zimoly a vysoké odměny předsedy představenstva jihočeských nemocnic Martina Bláhy je patrné, že jde o záminku k odstartování personálních změn v krajské radě. Neuspokojené ambice předsedkyně jihočeského ANO Radky Maxové opět ožívají a jsou stále patrnější. Již záhy po krajských volbách usilovala o zvolení hejtmankou a jen zásah Andreje Babiše tyto snahy utlumil. To nakonec umožnilo ustavit současnou koalici pod vedením ČSSD. S tím se pravicová opozice nikdy nesmířila. Martin Kuba (ODS) odstartoval destruktivní kampaň, ve které opozice vidí svou příležitost. Cílem je svrhnutí stávající koalice.  

Děje se tak za situace, kdy hejtman Zimola připouští politickou chybu a své možné odvolání. Nečeká se ani na výsledky zadaného personálního auditu obsazení vedení krajských nemocnic. Jde o typické stupňování politických požadavků, které by po dnešním požadovaném smírčím řízení mohlo vyústilo odchodem ANO z koalice a tím její rozpad.

Za této nepřehledné a stále se měnící situace je přístup komunistů pragmatický a uvážlivý. Zatím nejsou k dispozici žádná ověřená fakta ani výsledky zadaného personálního auditu. Proto zastupitelský klub KSČM nebude reagovat ani se ke kauze vyjadřovat do doby, než budou předloženy písemné materiály s fakty a argumenty k prostudování, případně do doby, než bude vše řádně prošetřeno.

Související:

Zápas opozice s hnutím ANO 2011 proti zbytku koalice komunisté nepískali, ale fakticky jej rozhodli.

Autor: 
jk, ilustrační foto: www.kraj-jihocesky.cz/
Zdroj: 
Vlastní