Ryzí „demokrat“ Drahoš: Referendum je velmi nebezpečné

3. 4. 2017

Kandidát na prezidenta J. Drahoš na dotaz ČT, zda by měla ČR vypsat referendum o vystoupení z EU, odpověděl: "Referendum v dnešní době, zejména v době internetu, v době možného snadného ovlivňování názorů lidí všemi možnými směry, je z mého pohledu - myslím referendum o zásadních otázkách - velmi nebezpečné. Proto bych ho nepodpořil."

Co si o tom myslí Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM?

Mne osobně pan profesor nemile překvapil i jinými nápady. Například tím, že by se vůbec nebránil rozmístění cizích armád NATO na našem území - a prý si dovede představit i důvody, jež by ho k tomu opravňovaly. Pokud jde o EU, řítí se do krize, z níž Brusel a „elity“, kterým čte ze rtů, průchodné východisko nenabízí a ani to nemají v plánu. Dřív než se česká politická scéna zmátoří ke krokům, které by z toho vyvodily adekvátní závěry, nás možná nemile šokuje sama Evropská unie. Celá ta komedie s „vícerychlostní Evropou“ totiž vůbec není o tom, že by si každý z členských států mohl vybírat, do kterých integračních kroků půjde - a kde si to s gustem odpustí. Řečeno ve zkratce, jde totiž o to, že povinné bude vše, co nám nic dobrého nepřinese - a “dobrovolné“ vlastně jen to, co je šito na míru pár mocnostem. Vůči nimž máme být drženi na distanc chudých příbuzných. Oč méně uspokojivě na to reaguje česká exekutiva, tím spíš asi opravdu nezbyde, než se zeptat na názor suveréna podle ústavy. Stavět se tomu na zadní je výsměchem demokracii samo o sobě. Pokud se tomu hledá alibi v tom, že by lidé brali rozum i odjinud, než z eurohujerských reprobeden, z Andersenova nahatého císaře padají i slipy.

Vložil: jk
ČT, fc.