Písečtí komunisté se zajímají o "své" sídliště Jih

31. 3. 2017

Ve středu 29. března proběhlo veřejné projednání k akci Regenerace sídliště Jih – III. etapa. Na tuto akci se komunisté základní organizace ze sídliště Jih dlouho připravovali. Nebyli jediní, ale sami také v předstihu přispěli svými návrhy a žádostmi adresovanými vedení města ke zlepšení současného stavu. Sjednocení názorů předcházela členská schůze základní organizace, kde mimo jiných věcí, byly také projednány otázky zlepšení vzhledu, funkčnosti a občanské vybavenosti dané lokality, vyplnění anketních dotazníků a účast zástupců na tomto projednání.

Projekt představil Pavel Ibl z projekční kanceláře NDCon s.r.o. formou vizualizace. Zahrnoval rekonstrukci komunikací a chodníků v ulici Truhlářská, rekonstrukci veřejného osvětlení a návrh nových pěších stezek. Zástupce města Ing. Bc. Jan Venclík z odboru investic a rozvoje píseckého městského úřadu kladně hodnotil zájem celkem 31 přítomných občanů.  

Nutno říci, že zástupci projekční kanceláře to nebudou mít lehké při zapracování připomínek. A těch bylo mnoho. Například, celý vnitroblok Truhlářské ulice nyní zahrnuje okolo 500 m2. Po regeneraci celých 100 m2 ubude. Povrch této plochy bude tvořit dláždění a další zpevněná plocha. To byla „voda na mlýn“ vedoucímu odboru životního prostředí Ing. Miloslavu Šatrovi, který položil jednoduchou otázku. Jak je vyřešen odtok vody z této části lokality? Světový trend je udržet vodu tam, kde je a využít ji jak to jen jde. Z odpovědi projektanta vyplynulo, že tuto okolnost vůbec neřešili, i když na to byli dopředu upozorněni. Takto se dešťová voda dostane samovolně do kanálů a skončí v čistící stanici. Nebude využita ani na zavlažování trávníků a další zeleně na sídlišti. Pln rozhořčení Ing. Miloslav Šatra navrhl několik možných řešení a pokračoval 

„pokud tento problém nevyřešíte, nikdy nedám souhlas k realizaci projektu, přese mě to neprojde“.

Zaznělo mnoho dalších připomínek, které se týkaly parkování, míst pro odpadové kontejnery, úbytku volné zelené plochy pro menší sportování a hraní dětí, bezbariérového přístupu atd. Kritizováno bylo i vedení města za neřešení regenerace či oprav Smrkovické ulice a chodníků  na tř. Přátelství. Odpověď, že se toto bude řešit postupně, až po naplánování nikoho neuspokojila.

Celkové představení projektu a jeho vyznění nepůsobilo po odborné stránce dobře. Celá řada okolností nebyla vzata v úvahu a projekční kancelář je musí vyřešit nebo III. etapa ani nemusí být schválena.


Některé odborné a další podrobnější informace, které také zazněly.
Přítomným byly sděleny informace o předchozích investicích města. „Nyní se jedná již o třetí etapu, která by měla toto druhé největší písecké sídliště zvelebit. Předpokládané náklady nové etapy představují částku cca 14,5 mil. Kč. Město Písek by mohlo na projekt získat dotaci od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 4 mil. Kč. Výši nákladů na stavbu určí až soutěž o zakázku,“ uvedl Jan Venclík z odboru investic a rozvoje píseckého městského úřadu.
„Do léta letošního roku by měl být vybrán zhotovitel stavby. Do této lokality také plánuje investovat Teplárna Písek a společnost EON. Jedná se o výměnu teplovodů a plynovodů. Po těchto pracích by měla být zahájena stavba města," sdělil dále.
Projekt včetně vizualizace rekonstrukce komunikace a chodníků v ulici Truhlářská, rekonstrukce veřejného osvětlení a návrh nových pěších stezek v prostoru lokality sídliště, které je ohraničeno ulicemi Truhlářská a Smrkovická, představil Pavel Ibl z projekční kanceláře NDCon s.r.o. V průběhu prezentace na dotazy veřejnosti odpovídala také Iveta Látalová, která v projektovém návrhu řešila návrh zeleně a mobiliáře.

„Na konci ulice Truhlářská bude zřízen malý kruhový objezd, tzv. obratiště s povrchem z betonové dlažby, které umožní otočení údržbové techniky a také bude sloužit místním řidičům. Také tento prvek zvýší bezpečnost provozu, řidiči nebudou muset v případě nenalezení parkovacího místa zpět couvat, ale přes obratiště plynule projedou," uvedl Ibl.
Toto obratiště přítomní v sále přivítali, taktéž kladně ohodnotili rozšíření komunikace do obou stran.
„Pro Truhlářskou ulici v části A je parkovací místo navrženo v šířce 2,6 m a délce 4,5 m. V části B je každé parkovací místo navrženo v šířce 2,7 m a délce 4,5 m. Stávající vozovka šířky cca 11,7 m bude rozšířena na 14,4 m. Parkovací místa budou vyznačena vodorovným dopravním značením. Stávající šikmá parkovací stání jsou nahrazena oboustranným kolmým parkováním,“ řekl dále Ibl.

V rámci stavby bude demontováno 27 stávajících osvětlovacích bodů, nově bude osazeno celkem 36. Přítomní se také vyjádřili k vegetačním úpravám. Pro regenerovanou lokalitu je plánovaná výsadba 11 stromů a 41 keřů. Výsadby jsou navrženy v liniovém uspořádání i ve skupinkách. Přítomní taktéž projevili zájem o větší počet laviček a možnost vyššího sportovního vyžití dětí ve věku 10+.
Město taktéž připravilo elektronickou aplikaci dotazníku, která je k dispozici zde. Pod záložkou odboru investic a rozvoje k akci Regenerace panelového sídliště je taktéž ke stažení uložena prezentace z veřejného projednání.

Druhá část byla převzata z http://www.mesto-pisek.cz/29-brezna-probehlo-verejne-projednani-k-akci-r...

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní