Jihočeský návrh inspirativní pro ostatní hejtmany

20. 5. 2016

„Mstíte se církvi,“ vyslechl si hejtman Zimola při jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje. Dovolil si hodně, chce sáhnout na majetek církví. Chce zdanit náhrady za restituce. Duka se brání odhalení mega podvodu, který tady na národu právě církve ve spojení s jejich politickou sebrankou, na našem národu klidně provedli.
Cirkevníci a jim podobní lžou kudy chodí. Pokud si pamatuji tak to byl majetek státu a né nějaké KSČ komu dnes bylo ukradeno a nacpáni do chřtánu privilegované skupině osob , schované pod společný název církvev. Nebo ne ?
Jihočeský kraj navrhuje zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích. Opozice mluví o akt msty směrem k církvi, hejtman Jiří Zimola (ČSSD) to odmítá. Arcibiskup Dominik Duka chce případně hnát celou záležitost až k Ústavnímu soudu.
Návrh přijalo 31 krajských zastupitelů, 13 bylo proti a 4 se zdrželi hlasování. Materiál, jenž zamíří do Poslanecké sněmovny, předložila rada Jihočeského kraje, kterou tvoří koalice sociální demokracie a komunisté a demokraticky schválili zastupitelé. Zdanění finanční náhrady církevních restitucí před pěti týdny požadovala na celostátní úrovni i KSČM, vláda však k tomuto návrhu v dubnu nepřijala žádné stanovisko, protože se neshodla.
Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), jenž návrh dnes předkládal, připomněl, že církev v souvislosti s navrácením majetku podala v regionu už 156 žalob. Jsou proti kraji, obcím, městům, právnickým nebo fyzickým osobám. Opozice Zimolovi vytýkala, že jde o akt msty směrem k církvi.
„O žádnou pomstu se nejedná. Je to otázka systémového zvýhodnění jedné specifické skupiny daňových poplatníků s daňovými poplatníky ostatními, aniž by pro to byl relevantní důvod,“ řekl Zimola.
Návrh KSČM ve vládě odmítla i ČSSD, jejímž je Zimola členem. Hejtman dodal, že bude zajímavé sledovat, jak se k tomu nyní postaví sociálnědemokratičtí poslanci. „Rozumím premiéru Sobotkovi, že vláda se na základě koaličního prohlášení musí chovat jako celek. Z druhé strany společnost volá po přehodnocení zákona o církevních restitucích,“ míní Zimola.
Finanční náhrada církvím podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek.
Kardinál Dominik Duka v reakci na návrh KSČM prohlásil, že pokud by zdanění náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích Parlamentem prošlo, obrátil by se na Ústavní soud.
Jihočeský návrh chtějí prostudovat i ostatní hejtmani a připravit společné stanovisko Asociace krajů ČR, sdělil ČTK její předseda Michal Hašek, jihomoravský hejtman. „Otázku žalob církví a řádů proti krajům a obcím dlouhodobě vnímám jako velký problém a snahu prolomit zákon o církevních restitucích, kde kraje ani obce nejsou tzv. povinnou osobou,“ uvedl Hašek.
Podle Haška se církve ve smlouvě se státem zavázaly neusilovat soudně o další majetek. Proto chce nechat vypracovat analýzu plnění smlouvy ze strany církví s návrhy možného dalšího postupu veřejného sektoru při hájení veřejného majetku.

Církve musí platit daně jako všichni

Video:
Stanislav Stýblo, foto: jk