Vše nejlepší ke Dni učitelů

28. 3. 2017

Vážení a milí učitelé, dnes, 28. března, si připomínáme 425. výročí narození Učitele národů – Jana Amose Komenského. Připomeňme si, že Jan Ámos Komenský (1592 – 1670), je v pedagogické obci považován za nejpřednějšího Čecha hned po Husovi. Považujeme jej za zakladatele novověkého evropského školství. Dodnes si vážíme jeho rozpracování didaktických zásad, jako jsou zásada názornosti, systematičnosti a soustavnosti, aktivnosti, trvalosti poznatků, přiměřenosti, přirozenosti a příkladnosti.

V naší době dramatického rozkolísání hodnot, při hledání orientace pro výchovu tak, aby byla skutečnou výchovou pro člověka, pro vlast a národ, pro Evropu a celý svět, je přirozeně naším nejspolehlivějším průvodcem, rádcem a učitelem všeobecné výchovy k moudrosti člověka a  k nápravě světa.  Také z tohoto důvodu ministerstvo školství tento den uděluje Plakety Jana Ámose Komenského jako výraz uznání a ocenění nejlepších z vás.

Milé kolegyně, kolegové, vážení učitelé, Vám všem chceme poděkovat za zodpovědnou a náročnou vzdělávací a výchovnou práci, kterou pro naše žáky děláte. Práce učitele má radostné, ale i těžké chvíle.

A právě teď Vám chceme z upřímného srdce popřát, aby se ty těžké chvíle z vašeho povolání vytratily a aby těch usměvavých bylo co nejvíce. Přejeme Vám žáky, kteří by Vás poslouchali, dobře se učili a ctili Vás a zároveň i odpovědné rodiče, se kterými se bude dobře spolupracovat.

Autor: 
redakce (jk)
Zdroj: 
foto: ihalo.cz