Před 18 lety začalo »humanitární bombardování«

23. 3. 2017

Do uloupení Kosova za pomoci Západu mělo Srbsko přes 10 milionů obyvatel. Nyní má o více než dva miliony méně. Srbsko se přitom muselo vyrovnat v srpnu a květnu roku 1995 s přílivem vyhnaných a oloupených Srbů z Chorvatska, kde žili po staletí, s následkem operací Bouře a Záblesk Německem masivně sponzorované a vyzbrojené chorvatské armády, a to za strategického velení americkými generály-žoldáky, za pomoci letectva paktu NATO.

Vše se to obešlo téměř zcela bez kritiky a sankcí Evropské unie a OSN. Z řádově 230 000 vyhnaných uprchlíků jich část přijala Srbská republika (Srbsko), část Republika Srbská v Bosně a Hercegovině (B&H). To se přitom jednalo o přijetí najednou, doslova ze dne na den, po akci chorvatské armády.

Po agresi NATO v roce 1999 a po konci zločineckého tříměsíčního bombardování, zabíjení a ničení infrastruktury Srbska letectvem NATO (tedy i letectvem »mírumilovné« Evropské unie), bez povolení Rady bezpečnosti OSN, bylo z Kosova doslova ze dne na den vyhnáno, oloupeno a uprchlo, aby zachránilo holý život, opět řádově na 230 000 Srbů a Romů, které během několika dnů přijalo bombardováním těžce poškozené Srbsko, tehdy téměř bez mezinárodní pomoci, kromě té ruské.

Zmije

V té době bylo, jak se udává, kosovskými Albánci povražděno i přes dalších 3000 Srbů a Romů. A teroristická organizace kosovských Albánců UCK zabíjela zajaté Srby a Romy, aby jim odebírala jejich orgány a prodávala je do zahraničí k transplantacím. Podle švýcarského vyšetřovatele Dicka Martyho v tom měl prsty i ze strany Anglie a USA všestranně podporovaný chráněnec Madeleine Albrightové Hashim Thaci, zvaný svými lidmi též »zmije«, v jednu dobu dokonce »premiér« Kosova, a nyní už prezident, kterého mělo čekat místo nejvyšších postů spíš vyšetřování a soud, leč jeho mocní ochránci (hlavně z USA) svého »hocha« neopustili. Vždyť udělá vše, co si od něho budou přát.

Tyto »kosovské vazby« a role při surové válce proti Srbsku v roce 1999 způsobily, že někdo v té době nazval paní Albrightovou »balkánskou řeznicí«. A je známo, že i Hillary Clintonová tehdy tvrdě nutila svého manžela, prezidenta USA Billa Clintona, aby Srbsko bombardoval. Paní Albrightová při tom vydělala nemalé peníze v rámci obchodů s komunikačními systémy Kosova. Úspěšně vydělával i velitel agrese NATO z roku 1999, generál Wesley Clark.

Zločiny v přímém přenosu

Čtyři roky (1995-99) Západem sponzorovaných a prováděných agresí v této části Balkánu znamenaly téměř půl milionu srbských oloupených uprchlíků pro Srbsko a Republiku Srbskou (B&H), dospělých i dětí, starých lidí. A také desetitisíce zraněných a povražděných. Srbsko bylo již »zvyklé« na přívaly uprchlíků, z valné míry Srbů. Ti prchali, aby zachránili holý život, ne z nějakých ekonomických důvodů.

I dnes se píše o masách uprchlíků, o jejich »invazi« do Evropy, i proto, že z nich je zřejmě větší část ekonomická a jen část prchá před hrůzami války v jejich oblastech, zatímco zcela nedávní srbští uprchlíci byli vyhnáni z Chorvatska a z oblasti Srbska zvaného Kosovo a Metochije - odkud museli utéci, aby zachránili holý život. Sponzory jejich strádání jsou ve významné míře různé západní státy (jejich vedení) - jako Německo, USA, některé státy Evropské unie a NATO vůbec.

A hlavní západní viníci moc pomoci neposkytují, vlastně skoro nic. Jen se jejich propaganda a jejich satelitní státy snaží, aby se o jejich zločinech moc nemluvilo. Odškodnil někdo z Chorvatska vyhnané a oloupené Srby v roce 1995? Zaplatil někdo něco Srbsku (bylo by to mnoho desítek miliard USD) za zničenou infrastrukturu země během zcela ilegálního kriminálního bombardování po dobu 78 dnů a nocí v devětadevadesátém? A pokrytci se diví, že země neprosperuje.

Dostali nějaké odškodnění potomci bombami NATO povražděných Srbů? Dostali něco zmrzačení nebo ti, co přišli o všechno? A co ti, kteří dostali leukemii nebo jiné zhoubné nádory následkem zločineckého použití munice s ochuzeným uranem (Američany v Srbsku, na Kosovu, v Bosně)?

Katastrofálně snížená prosperita dnešního Srbska je sice i následkem nemalé korupce a nepříliš schopných vlád (jakkoli zejména poslední dobou srbské orgány s korupcí transparentně bojují - pozn. red.), ale hlavně následkem ničení těmi tisíci tun »humanitárních bomb«, jak je tehdy nazval v pařížském Le Monde 29. dubna 1999 náš tehdejší prezident Václav Havel. Jen málo lidí si uvědomuje, že NATO svrhlo na Srbsko jen v roce 1999 mnohem více bomb, než v Afghánistánu, Libyi či Iráku!

Autor: 
Rajko Doleček, foto: pixabay
Zdroj: 
ihalo.cz