Zápas opozice s hnutím ANO 2011 proti zbytku koalice komunisté nepískali, ale fakticky jej rozhodli

24. 3. 2017

Jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje dne 23. března 2017 bylo zatížené mimořádným sporem. Vložený bod jednání se zabýval údajnou kauzou rekreačních domů ve Slunečné u Lipna. Opoziční zastupitelé, Jan Zahradník, Martin Kuba (ODS) a Jiří Švec (Pro jížní Čechy), po několikahodinové diskusi vyzvali hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu k rezignaci. K tomu však nedošlo. Vzrušená diskuse se vedla na verbální úrovni a slovních přestřelek, ale bohužel nebyla doložena žádnými fakty, případně oficiálními vyjádřeními orgánů.

Po přestávce jednání na poradu koaličních klubů předložila krajská zastupitelka a předsedkyně hnutí ANO 2011 Radka Maxová dva návrhy. Jak ukázalo pozdější hlasování, zbylí dva koaliční partneři z ČSSD a Jihočechů 2012 se s návrhem neztotožnili.

První usnesení - označovalo za nemorální, že předseda představenstva jihočeských nemocnic Martin Bláha staví na svém pozemku na Lipně i dva domky, jejichž majiteli a jeho sousedy se posléze stanou hejtman Jiří Zimola a jeho náměstek Jaromír Slíva.

Druhé usnesení - mělo zavázat radu kraje k personální reorganizaci vedení jihočeských nemocnic. Fakticky směřoval návrh k odvolání Martina Bláhy z představenstva Nemocnice České Budějovice a. s. a dalších sedmi jihočeských nemocnic.

Následné hlasování bylo velmi napínavé a vyrovnané. Ze zvolených 55 zastupitelů bylo přítomno 50 členů. Aby byla usnesení přijata, bylo zapotřebí 28 hlasů. První návrh však dostal pouze 26 hlasů a druhý ještě o jeden méně.

Zastupitelé obě usnesení zamítli, ovšem jen nejtěsnějším počtem hlasů.

Klub zastupitelů KSČM se hlasování zdržel. Na své poradě podrobně projednal mimořádný a zřejmě „umělý“ spor. Konstatoval, že po celou dobu několikahodinové diskuse nezazněla žádná ověřená fakta a relevantní argumenty. Zřejmě je jednání poznamenáno předvolebním bojem. Komunisté vyjádřili, že nebudou reagovat - hlasovat do doby, než budou všem zastupitelům předloženy písemné materiály s fakty a argumenty k prostudování, případně do doby, než bude vše řádně prošetřeno orgány veřejné správy, případně Policie ČR.  Zdržením se hlasování fakticky rozhodli.

+ ilustrační foto: jk
Vlastní