Jihočeští delegáti KSČM přispěli ke zdárnému průběhu programové konference 2017

20. 3. 2017

Nedělní programová konference KSČM 19. března 2017 se stala významným předělem při přípravě podzimních voleb do Poslanecké sněmovny PČR. Téměř stovka delegátů ze všech krajů a okresů jednala o tom, jak nejlépe zaměřit volební program a učinit ho srozumitelným pro drtivou většinu našich občanů – voličů. Navázala na předchozí usnesení 5. zasedání ÚV KSČM ze dne 17. 12. 2016.

V úvodním vystoupení upozornil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, že jde o pracovní jednání, ve kterém bychom měli postupovat metodou hlavního článku a nerozptylovat se nevýznamnými a podružnými věcmi. Připomněl význam profilace strany se silným sociálním akcentem, která jde za rámec současného establishmentu. Věcně a kriticky se vymezovat vůči ČSSD jako politickému soupeři pro její polovičatý tlak vůči pravicové sociální politice. Proti celému pravicovému politickému spektru pak pro jejich upřednostňování velkých domácích a zahraničních velkopodnikatelů a pro jejich tlak na oklešťování sociálních, ekonomických a politických práv našich občanů. Jinými slovy, rozlišovat význam slov politický soupeř a protihráč.

Po úvodním vystoupení místopředsedů ÚV KSČM se rozvinula bohatá diskuse, do které se zapojila celá třetina delegátů. Aktivní byli i zástupci jihočeských komunistů formou podnětu pro pracovní předsednictvo a konkrétním diskusním vystoupením.

 Předseda JčKV KSČM Petr Braný ve svém vystoupení upozornil na význam metody postupných kroků při realizaci hlavního cíle. Odtud rčení, že „k dosažení cíle je třeba žebřík“, přičemž kraje a okresy musí říct, jak přesně si představují postup po tomto žebříku. V další části vystoupení poukázal na význam oslovení občanů a zprostředkování jim našich zámyslů a myšlenek. Příkladem mohou být stranické webové stránky nebo internetové sociální sítě. V této souvislosti se kriticky vyjádřil k jejich nedostatečnému využívání a nevyhodnocování jejich účinnosti. Za dobrý příklad uvedl denní využívání a dosažení velké návštěvnosti webových stránek jihočeského krajského výboru a okresního výboru Písek. V celostranickém srovnání jsou webové stránky JčKV na prvním místě a těsně za nimi je OV KSČM Písek. Ostatní kraje a okresy citelně zaostávají. Jmenovitě zaznělo poděkování administrátorům webových stránek Josefu Kovaříkovi a Vítu Řezáčovi. Zbývá dodat. Jak chtějí ostatní kraje a okresy zprostředkovávat poznání našeho programu občanům - voličům touto cestou?

Podnět k vylepšení účinnosti centrálních webových stránek předal pracovnímu předsednictvu Josef Kovařík. Stručně řečeno, jde o jednotné a rychlé zprostředkování aktivit poslanců KSČM v Parlamentu ČR tak, aby se občané o nich vůbec dověděli. To za nás pravicový mainstream nedělá a dělat nebude.

Ve vystoupení ostatních diskutujících zaznívaly konkrétní návrhy volebního programu a hlavních volebních hesel s vysvětlením obsahu. Všechny návrhy a podněty budou vyhodnoceny pracovní skupinou pod vedením Josefa Skály a Jiřího Dolejše. Ústřední výbor by je měl projednat a schválit na svém dubnovém zasedání.

Související článek zde:

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45204400

Devět priorit IX. sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy zde:

https://www.kscm.cz/nase-strana/kdo-jsme/sjezdy-kscm/ix-sjezd-kscm/devet...

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní