Češi v EP proti zbraňové směrnici neuspěli

15. 3. 2017

Snad poprvé v novodobé historii hlasovali europoslanci v EP téměř jednotně bez ohledu na stranické vymezení. Jen europoslanec Jan Keller, zvolen za ČSSD a Jaromír Štětina, zvolen za TOP09  směrnici podpořili. Europoslanec Luděk Niedermayer se zdržel.

Při hlasování tak Evropský parlament včera většinou schválil návrh směrnice zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které má výhrady hlavně Česká republika. Pro kompromisní podobu předlohy hlasovalo 491 z 697 přítomných europoslanců, 178 bylo proti a 28 se zdrželo.

K tomu například Jaromír Kohlíček.

Zvítězilo upřednostňování politických her. I přes můj odpor se stalo to, čeho jsem se obával, směrnice o střelných zbraních byla přijata. Zvítězilo tak upřednostňování politických her velkých hráčů před odborností. Někteří kolegové podlehli obrovskému politickému tlaku ze strany Komise, a tak se podařilo text protlačit. Komise zcela ignorovala závěry expertních podkladů a seminářů. I přes naše opakované žádosti nedodala dopadovou studii, kterou měl naopak celý legislativní proces začít. Byl přijat bič na legální držitele zbrojních průkazů a legálních zbraní! Nevěřím tomu, že tato směrnice přispěje ke zvýšení bezpečnosti v Evropě. Žádný terorista si přece nepůjde koupit zbraň do kamenného obchodu. Dojde jen k posílení nelegálního obchodu se zbraněmi na černém trhu. Bohužel opět zvítězila byrokracie nad zdravým rozumem!

Autor: 
rom, (jk)
Zdroj: 
ihalo.cz, foto: pixabay