15. březen 1939: Den okupace Československa nacistickým Německem. Datum, jež je třeba připomínat

14. 3. 2017

15. březen 1939. Již zítra uplyne sedmdesát osm let od »škaredé středy«, kdy nacistické vojenské jednotky okupovaly ještě stále svobodné, byť okleštěné Československo, aby ho vlastně zlikvidovaly a vytvořily si z něj »štát Slovensko« s fašistickou Tisovou vládou a »Protektorat Böhmen und Mähren«.

Co však říká ono datum dnešní mladé generaci. Pamětníků z roku 1939 je málo, většina mladých si spíše tento datum nevybaví. Tehdy nacistická vojska vstoupila na okleštěné území Čech, Moravy a Slezska a zlikvidovala zbytek republiky. Tehdejší vedení státu v čele s prezidentem kapitulovalo. Nenašli se bohužel ti, kteří měli garantovat existenci republiky podle vnuceného dokumentu z Mnichova. Jen sovětský zástupce Litvinov ve Společnosti národů bouřil. Ostatní mocnosti se zmohly jen na verbální odsouzení válečného aktu a jelo se dál.

Ač se to možná na první pohled nezdá s datem 15. března je spojen opravdový počátek 2. světové války a kdy zakládající člen Společnosti národů, tedy Československo, bylo obětováno ve prospěch mocných tehdejšího světa. Těch mocných, kteří i dnes chtějí, aby se všechno přizpůsobilo jejich pořádkům a politickým či ekonomickým zájmům. Dějiny jsou neúprosné a jakoby se opakují.

Proto datum, jež je třeba připomínat a nezapomínat.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní