ANO míří k autoritativnímu řízení

26. 2. 2017

Hnutí ANO se změnou stanov, která posílila pravomoci předsedy, přiklání k autoritativnímu řízení. V Otázkách Václava Moravce v ČT se na tom shodli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf Starostů a místopředseda sněmovny Petr Gazdík.

Podle schválené změny stanov bude mít předseda hnutí ANO nově pravomoc vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nové jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

»Jestli teď bude ANO rozhodovat podle toho, kdo je předsedovi víc sympatický, nebo jestli na něj někdo něco donesl předsedovi, tak se z toho stane tak trochu Severní Korea,« řekl Gazdík. Změnu stanov ANO považuje za nebezpečnou, může se podle něj stát, že hnutí nebude svého předsedu kontrolovat. »Já bych si nepřál, abych takovou pravomoc měl,« dodal.

Podle Sobotky ANO změnou stanov odbouralo vnitřní pojistku, kterou by měly demokratické strany mít. »Jestliže ANO zmocnilo Andreje Babiše a ten může zasahovat do úplně všech kandidátek, tak je přeci jasné, že hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratizaci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritativním prvkům,« konstatoval Sobotka. Doplnil, že si nedovede představit, že by měl pravomoc zasahovat do všech kandidátek. V tradiční demokratické straně by podle něj nic takové nemohlo být schváleno.

Plácnutí do vody

Sobotka v pořadu kritizoval také daňové změny, které na sněmu představil Babiš. Předseda ANO navrhl snížení daní z příjmů u lidí s výdělky do 113 tisíc korun měsíčně. U lidí s vyššími příjmy by chtěl daňovou sazbu zachovat. Odmítl přitom návrh ČSSD na zavedení progresivní daně, jejíž nejvyšší sazba by byla 32 procent a vztahovala by se na lidi s příjmy od 50 tisíc korun měsíčně. Podle něj lze uvažovat i o snížení odvodů na sociální pojištění.

»To, co představil Andrej Babiš, přece nebyl daňový návrh, to bylo jen plácnutí do vody. To my jsme představili daňový návrh, protože když někdo na jedné straně říká, že někomu sníží daně, tak musí říct, z čeho to zaplatí. My jsme řekli, že snížíme daně čtyřem milionům lidí a zaplatí to např. velké firmy a banky,« uvedl premiér.

S tím ale nesouhlasil Gazdík. »To, co navrhuje ČSSD, je v podstatě likvidace střední třídy, která je už tak pod dost velkým tlakem,« reagoval předseda STAN. Vysvětlil, že  starostové jsou pro snížení daní a nelíbí se jim především vysoké odvody, které zatěžují práci lidí. Dalším problémem je podle něj velký odliv kapitálu z České republiky.

Sobotka návrh Andreje Babiše na snížení sociálního pojištění pro firmy označil za nekompetentní a nebezpečný. »Pokud projde, nebudou peníze na valorizaci penzí,« uvedl. Podle KSČM je pojetí sociální politiky pro ANO jen prázdnou frází.

 

Autor: 
jad, foto: archiv
Zdroj: 
ihalo.cz