25 let rozdělovali levici. Lze nyní ČSSD vůbec věřit?

17. 2. 2017

Sobotka otevírá náruč KSČM. Tak píší 17. 2. 2017 Hospodářské noviny. Již zapomenuté bohumínské usnesení mělo bránit, ale stejně nebránilo, spolupráci s KSČM tam, kde šlo o zájmy občanů. Nespolupráce s odkazem na hradecký sjezd (1993) a bohumínské usnesení (1995) byla, myslím, tam, kde šlo o vidinu korupčního zneužívání politické a výkonné moci ve prospěch individuálních a skupinových zájmů sociální demokracie a pravicových stran. Ostatně tuto skutečnost lze dokumentovat desítkami až stovkami trestních stíhání členů těchto stran.  

Co Sobotka nabízí?

Především si myslím, že téměř nic. Více myslí na svůj prospěch. Nabízí jen symbolické politické gesto, které téměř po 25 letech překonal sám stranický a politický život české společnosti. Přesto:

„komunisté rozhodnutí sociálních demokratů vítají. Zatímco pravice se umí pospojovat, levici to dosud dělá problém. Je dobře, že podobná omezení a bariéry padnou," prohlásil místopředseda KSČM Jiří Dolejš“.

O bohumínském usnesení se bude diskutovat příští měsíc na sjezdu ČSSD. Podle Sobotky ale vůbec není nutné ho formálně rušit, protože bylo přijato v jiném historickém kontextu, nedlouho po listopadu 1989. Lze ho prý jednoduše označit za vyhaslé.

"Která jiná politická strana se vrací k usnesením starým 25 let? Které se k tomu vrací a neustále o tom diskutují?" ptá se Sobotka.

Jak je vidět ani odvaha k jasnému a veřejnému zrušení není. Obezřetnost KSČM je namístě. Před letošními parlamentními volbami snad jen hypoteticky. Přijatá nabídka na vstup do vlády by byla nabídkou „medvědí“. Zatím by měla tomuto lákadlu KSČM odolat a vyzvat ČSSD ať se napřed zbaví korupční nálepky a zanechá farizejských postojů.

Související články:

ČSSD teče do bot. Hledá cestu ke spolupráci s komunisty

Sobotka otevírá náruč KSČM. Spojil by se i s ďáblem, aby se stal znovu premiérem, kontruje Babiš

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní