Ceny nebezpečně rostou. Valorizace penzí růst cen nepokryje

12. 2. 2017

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu podle zveřejněných údajů ČSÚ meziročně o 2,2 procenta (v prosinci o 2 %). Proti předchozímu měsíci stoupla inflace o 0,8 %.

»Nejnovější, pouze týden stará prognóza centrální banky, lednový výsledek znovu podcenila. Pokud bude kurzový závazek (ČNB nákupem eur oslabuje korunu – pozn. red.) opuštěn až v polovině roku, inflace se vyšplhá až k 3 %,« uvedla pro Haló noviny Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace (ČBA). ČNB počítala s lednovým růstem inflace o 1,9 %.

Meziroční růst cenové hladiny nastal podle statistiků především v oddíle doprava, pohonné hmoty totiž v důsledku růstu cen ropy podražily o 11,6 %, zatímco ještě v prosinci vzrostly »jen« o 4,3 %. Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měly ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, i to však do jisté míry souviselo se zdražením PHM, protože značná část potravin se často zcela nesmyslně dopravuje z velkých vzdáleností. Pekárenské výrobky a obiloviny zdražily o 2,7 %, vejce o 19 %, sýry o 13,5 %, máslo o 14,9 % a zelenina o 5,2 %. Ceny lihovin pak vzrostly o 0,8 %, vína o 0,7 % a tabákových výrobků o 6,5 %. Stravovací služby podražily o 5,4 % (v restauracích a kavárnách o 6,8 %).

Vysoká citlivost spotřebitelů na ceny potravin je přitom podle Zamrazilové zřetelná. »Při rostoucích cenách objemy prodejů potravin v prosinci meziročně prakticky stagnovaly,« upozornila. Nečekaně vysoká inflace znamená podle ekonomky značné riziko i pro růst spotřeby domácností.

V oddíle bydlení se podle ČSÚ zvýšilo čisté nájemné o 2,1 %, vodné o 2,2 %, stočné o 2,4 %, ceny elektřiny stouply o 0,3 % a tepla o 0,8 %. Jen zemní plyn zlevnil (o 5,1 %). Ceny léků včetně doplatků vzrostly o 2,7 %.

Autor: 
ici, foto: pixabay
Zdroj: 
ihalo.cz