Písek plánuje protipovodňovou stěnu od Nového mostu k lávce na Portyči a dál k Majerovu mlýnu

27. 1. 2017

Bouřlivá diskuse se rozpoutala mezi zastupiteli dne 19. ledna 2017 při projednávání bodu č. 12 „Protipovodňová opatření města Písku“. Město Písek, zastoupené odborem životního prostředí výstavbu doporučuje a uvádí. Připravovaná protipovodňová opatření ochrání hlavně pět tisíc obyvatel největšího sídliště a zároveň ochránilo majetek v hodnotě milionů Kč. Současně řeší i ochranu při zátopách z potoka Jiher, která byla v minulosti častější. Vést má od Nového mostu k lávce na Portyči a odtud dál k Majerovu mlýnu.

Předpokládané náklady dosáhnou 53, 4 milionů bez DPH. Ovšem po odečtení dotací, úhrady projektu atd. by konečné náklady pro město dosáhly jen kolem deset milionů Kč.

Bouřlivá diskuse se týkala především estetické stránky projektu, ale také jeho efektivity v případě velké vody podobné té, která přišla v roce 2002. „U Majerova mlýna byla v roce 2002 voda ve výšce devíti metrů. Obávám se, že by zábrany nebyly nic platné," podotkl zastupitel Zdeněk Kulič. Je kritizována estetická úroveň a také skutečnost, že pro zastupitele a občany není zhotovena přehledná vizualizace projektu.

jk