STEM: Simulovaný volební model-leden 2017-KSČM 12,6%

26. 1. 2017

Na začátku volebního roku 2017 se potvrzuje dominance hnutí ANO. KSČM si udržuje stálou důvěru respondentů na úrovni 12,6%. Z lednových dat se zdá, že v říjnu preference odrážely emotivně vzepjatou situaci těsně po krajských volbách. Co se to děje. Klesne ČSSD pod KSČM?

ZÁKLADNÍ ZJIŠTĚNÍ

V lednu 2017 by se do poslanecké sněmovny dostalo jen pět stran. Těsně pod pětiprocentním prahem se nachází TOP 09 a SPD. Bez šance nejsou ani Piráti.

Vládní koalice by získala i přes současné změny velmi vysoký počet 142 mandátů, ANO a ČSSD by daly dohromady pohodlnou ústavní většinu. Poté, co ODS posílila, by bylo možné složit i dvojčlennou koalici ANO+ODS.

Ve volebním modelu ČSSD zaostává za ANO o 15 procentních bodů. Nadále stojí před úkolem aktivizovat budoucí voliče a upevnit jejich volební motivaci.

ODS si polepšila a představuje dnes na pravici tu silnější alternativu. Na rozdíl
od ODS ztrácí TOP 09 i své dříve pevné příznivce.

KSČM mírně ztrácí, ale stále má věrné kmenové voliče. Podrobněji viz graf ...

KDU-ČSL má stabilní a pevnou podporu.

STAN se v povědomí veřejnosti odděluje od TOP 09. Podpora Starostů se teprve utváří a bude důležité, zda dokáží představit strategii do sněmovních voleb.

Předpokládanou účast voličů ve volebním modelu odhadujeme kolem 57 %.
Při dotazu, zda se dotázaní chtějí voleb zúčastnit, odpovědělo kladně 54 %, záporně 23 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 23 % dotázaných.

Fotogalerie

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
+ graf: stem.cz