České zemědělství bylo obětováno. Exprezident Agrární komory přináší děsivá fakta i o tom, co jíte

25. 1. 2017

Senátor Jan Veleba byl v letech 2005 až 2014 prezidentem Agrární komory ČR. Předkládá nelichotivá fakta o situaci českého zemědělství. V roce 1990 bylo v ČR pět milionů prasat a nyní jich je asi 1,6 milionu. U skotu je pokles ze 3,5 milionu na 1,4 milionu. Potravinová soběstačnost je minulostí, vzato v celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %. Z vepřového masa dovážíme už přes 50 % naší spotřeby! Drůbežího masa dovážíme 20 %, stejně tak vajec. Dovážíme brambor a ovoce ročně kolem 25 %, zeleniny 65%… Celý článek zde:

K článku na PL se na fc. vyjádřil Jiří Nužil:

Shrnutí je přesné, snad jen chybí vyčíslení ještě u celkové produkce masa, kde se vyrábělo přes 1.487.000 tun masa v roce 1989 a v roce 2015 728000 tun, celková produkce zeleniny byla v roce 1989 cca 750000 tun nyní kolem 180000 tun , ovoce také cca 750000 tun nyní také do 200 000 tun, jen jablek se dělávalo kolem 400.000 tun

V zemědělsko- potravinářském sektoru dělávalo 630000 lidí a nyní cca 94000. S odcházením těch produkčních tun odešli z výroby i lidé, živočišná výroba děla pracovní místa.

Nevhodné skladbě plodin přispěly bioblynky .Fotovoltaika, zase zabírá půdu a oba ty vynálezy zatěžují strání rozpočet a v případě elektřiny zatěžují přímo občany v inkasu za elektřinu, když platí občané, co způsobilo chybné rozhodnutí vlád škoda takto vzniklá bude minimálně 1.000.000.000.000 Kč, tj. bilion Kč..

Každý stát, co si neuhlídá vodu a potraviny a k tomu o zemědělskou půdu , se chová neodpovědně , degeneruje a degraduje, jako ta půda, co nám tu zanechali naši předci.

Degradace půdy začíná nevhodným osevním postupem (hodně kukuřice na svazích, málo lusk- obilních směsek....) na ha . Vedle toho je i zábor úbytek ročně cca 7500 ha (stavby často na nejlepší půdě, třeba okolo Prahy) zemědělské půdy.

Každoročně zemědělské půdy chybí ročně 5000 kg organické hmoty, tj. ubývá organická hmota , tedy hlavně humus.

Senátor Veleba dlouhodobě poukazoval poukazuje na tyto nešvary a ne jen on, ale proč to není a nebylo slyšet? I toto je velká chyba předchozích vlád, nezanedbatelné a v budoucnosti se vymstí, mstí se a projevuje se již nyní.

Vložil: jk
PL, fc.