93. výročí úmrtí V. I. Lenina

21. 1. 2017

Dnes 21. ledna si připomínáme 93. výročí úmrtí V. I. Uljanova - Lenina (21. ledna 1924) revolucionáře, který změnil šestinu světa a inspiroval miliony pracujících. Byl teoretikem leninismu, který definoval jako adaptaci marxismu v období imperialismu. Jemu patří zásluha na ukončení 1. sv. války na východě Evropy složitým vyjednáváním mezi velmocemi a tehdejším císařským Německem a carským Ruskem, dnes již legendárním "Dekretem o míru".

Dekret o míru – jeden z prvních dekretů sovětské vlády přijatý na 2. všeruském sjezdu sovětů v noci z 8. na 9.11.1917. Jeho autorem byl právě Lenin. Vyhlásil socialistické principy mezinárodní politiky – mírovou spolupráci mezi státy. Současně vyzýval všechny válčící národy, aby uzavřely spravedlivý mír bez anexí a kontribucí.

Na stejném jednání 2. všeruského sjezdu sovětů v noci z 8. na 9.11.1917 byl přijat "Dekret o půdě".  Autorem byl opět V. I. Lenin. Půda šlechty, církve a statkářů (včetně inventáře) byla předána rolnickým výborům k rozdělení mezi rolníky jako všelidové vlastnictví. Rolnicí získali více než 150 milionů děsjatin půdy, byli osvobozeni od placení nájmu za půdu a od dluhů.

Vladimír Iljič Uljanov - Lenin stál v čele  Velké říjnové socialistické revoluce roku 1917 v carském Rusku a byl do roku 1924 nejvyšším představitelem Sovětského svazu, za jehož zakladatele je všeobecně označován.

Čest jeho památce.

Autor: 
JK, foto: wikipedie.org
Zdroj: 
wikipedie. org