"Tankovou" cestu z kostek Protivín ruší, Písek ji naopak zavedl

5. 1. 2017

Protivín se konečně dočká. Průtah městem, který v současné době připomíná tankovou cestu se letos začne rekonstruovat a místo kostek dostane hladký povrch.

Naopak v Písku při rekonstrukci na Bakalářích odstranili hladký asfaltový povrch a silniční průtah městem osadili dlažebními kostkami. Už teď, po měsíci provozu, se povrch silnice jeví jako nevhodný pro většinu běžných aut, a to byl povolen jenom částečný provoz. Silnice je hrbolatá a auta vibrují. Ne každý jezdí terénním automobilem, nebo alespoň typu SUV, aby ony vibrace automobil utlumil. A řidiči, kteří používají levnější automobily značky Škoda atd, už aby začali šetřit na jejich opravy. Bude hůř. Za nějakou dobu se hrbolatost silnice propracuje až do“ protivínského“ nevyhovujícího stavu na úroveň mini tankové cesty.

Mimo špatného rozhodnutí zastupitelů a výběrové komise vidím příčinu také v nezájmu občanů o věci veřejné. O veřejnou prezentaci projektu nebyl z řad občanů zájem. Tak se mohla při výběrovém řízení uplatnit nekritická osobní stanoviska, která neměla patřičnou oponenturu. Zřejmě se zapomnělo, že silniční (boční) průtah Pískem není skanzenoidní plocha, kde může mít položení dlažebních kostek jisté opodstatnění!

Provedení? Vidím opět chvat na vyčerpání finančních prostředků do konce roku 2016. Stavební práce a hlavně pokládání dlažby za nevhodných podmínek a „pokládka po kouskách“ vykonalo své. A to není vše. Při nestejné výši vlhkého podloží pod kostkami a v letních měsících zase při suchu se ničeho dobrého nemůžeme dočkat. Až si podloží sedne, dočkáme se jistě dalšího překvapení.

Zajímal by mne názor odborů dopravy, investic a rozvoje a hlavně názor zastupitelů na kvalitu svého rozhodování!

Autor: 
+ foto: Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní