Babiš oznámil rekordní přebytek rozpočtu. Dosáhl 61,8 miliardy korun

4. 1. 2017

Komentář místopředsedy ÚV KSČM Ing. Jiřího Dolejše ke státnímu rozpočtu, který loni skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Schválený rozpočet počítal se schodkem 70 miliard korun.

Co s přebývajícími penězi?

ČSSD chce peníze použít na vymazání letošního deficitu. „To by nám umožnilo, abychom i v roce 2017 hospodařili s vyrovnaným rozpočtem,“ poznamenal Sobotka.

Lidovci by zase část peněz dali na investice do odstranění ekologických zátěží nebo na podporu venkova. „Dopravní infrastruktura, datová infrastruktura, věda a výzkum a inovace tak, abychom byli připraveni na čtvrtou průmyslovou revoluci,“ vysvětluje místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška (KDU-ČSL).

Občanští demokraté zase mluví o investicích a rezervách pro penzijní reformu. „Splácet dluhy se má, ale dnes jsme v době záporných úrokových sazeb,“ míní ekonomický expert strany ODS Jan Skopeček.

Komunisté vidí prostor pro úpravu platů a růst dávek. „Investovat do budoucího růstu a dopřát lidem také větší podíl z ekonomického růstu,“ říká ekonomický expert strany KSČM Jiří Dolejš.

Video: 
Autor: 
jk
Zdroj: 
HaNo, ČT24