Ohlédnutí za končícím rokem

29. 12. 2016

Naše ohlédnutí za končícím rokem je příležitostí k tomu, abychom poděkovali za obětavou práci našim členům, za podporu všem příznivcům a pochopitelně za přízeň v podzimních volbách těm, kteří dobře vědí, jak důležitý je každý hlas. Výsledek nebyl pro naše kandidáty tak úspěšný jako v předcházejících volbách. Od centra až po jednotlivé základní organizace hledáme příčiny. Někdy i viníky, až ztrácíme objektivnost. Za hlavního však považuji nevoliče, včetně řady našich členů, jejichž výmluvy po volbách nelze přijmout.

„Nepolitická“ politika Andreje Babiše přinesla úspěchy. Dělá pořádek po Kalouskovi, rozkrývá „šedou ekonomiku“ a kritizuje všechny, včetně partnerů ve vládní koalici. Někdy, bohužel, zneužívá citů v politickém boji. „Nemaká“ jen miliardář Babiš, nezištně makají ve prospěch spoluobčanů naši zastupitelé, členové výborů a komisí. Jenom škoda, že se o výsledcích nezmíní v regionálním tisku nebo na webových stránkách okresního výboru KSČM.

Letošní rok byl plný svárů jak na domácí, tak zejména na světové scéně. Sedmdesát jedna let po skončení druhé světové války opět řinčí zbraně a padají bomby, které zabíjejí ženy a děti. Možná to vypadá jako klišé, ale znovu je před námi obrana míru, boj proti těm, kteří neustále prosazují zájmy „válečných jestřábů“, zájmy velmocí v honbě za nerostným bohatstvím. Velká hospodářská nerovnost, strategické tahanice o kontrolu surovin, nové závody ve zbrojení, pokračující občanské konflikty a především terorismus vyhánějí lidi ze svých domovů. I naši republiku zasáhla uprchlická krize.

V příštím roce nás čekají velice důležité volby do Poslanecké sněmovny PČR. Vybíráme kandidáty, připravujeme postup k oslovení voličů. Věřím, že jejich význam pochopí také ti, kteří letos nenašli cestu k volebním urnám.

Naším receptem na úspěšný výsledek je jít mezi lidi, představovat konkrétní řešení, prezentovat nelehkou práci našich poslanců a zastupitelů a v neposlední řadě odhalovat nereálné populistické sliby oponentů.

Při vstupu do roku 2017 vám přeji spokojený život v kruhu nejbližších, pevné zdraví a hodně sil při překonávání problémů a nástrah všedních dnů.

Jiří Lejčar, předseda Okresního výboru KSČM Písek
Vlastní