Die Freie Welt: SRN zavádí „cenzurní“ úřad pro boj s dezinformacemi

25. 12. 2016

Po České republice a s požehnáním orgánů EU úmysl o zřízení úřadu před nepravdivými zprávami  zavádí SRN. Ohlásil to  německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Úřad bude zaměstnávat asi 500 úředníků.

Ústavou zaručená svoboda projevu a svoboda tisku je v zemích EU ohrožována stále sofistikovaněji a na úrovni státních orgánů. To ostatně potvrdil i Bernhard Rohleder, předseda německého sdružení IT.

Lapidárně se k této situaci vyjádřil v jednom komentáři pro Prvnizprávy.cz Jaroslav Bašta. Uvedl, „Demokracie a liberální demokracie? Asi jako kazajka a svěrací kazajka. Tato variace na starý vtip z doby totality (tehdy šlo o rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií) mi vytanul na mysli, když jsem s děsem v očích sledoval vystoupení českých ministrů obrany a vnitra na téma boje proti ruské propagandě.

Připadal jsem si jako bych omládl o více než čtyřicet let a vrátil se do doby, kdy z televizních obrazovek a z rozhlasu se dnes a denně nesla varování před působením štvavých vysílaček a nepřátelských ideo – diverzních centrál. Jediný rozdíl je v tom, že tenkrát nás ohrožovaly ze Západu, kdežto dnes jsou ti zlí imperialisti na Východě, v Moskvě a Pekingu“.

Zdroj:

- Regierung plant Angriff auf Meinungs- und Pressefreiheit

- http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz

Autor: 
jk