Naštvaný František

23. 12. 2016

Papež František nezvykle ostře odsoudil své podřízené ve Vatikánu, kteří se urputně brání reformám, jež chce zavést v tamější správě. Odpor je podle pokrokového svatého otce částečně podněcován ďáblem!

Preláti, kteří pro něho pracují, musejí podstupovat proces »permanentní očisty«, aby mohli lépe sloužit římskokatolické církvi, informovala agentura AP.

V předvánočním projevu k představitelům římské kurie, která je hlavním správním orgánem katolické církve, František upozornil, že jeho reformní snahy nemají za cíl nějaké povrchní kosmetické úpravy, ale hluboké změny v mentalitě církevních hodnostářů.

V roce 2014 odsoudil František 15 duchovních nemocí, kterými vatikánští byrokraté trpí. Varoval je tehdy například před terorismem pomluv; duchovní Alzheimerovou chorobou; domýšlivostí a mocichtivostí. Papež hodnostáře podle ČTK rovněž přesvědčoval, aby nepodléhali pocitu vlastní důležitosti a neztráceli kritického ducha a humor.

V loňském roce pak představil »katalog ctností«, které by naopak měli vykazovat. Patří k nim bystrost, lidskost, příkladnost, vlídnost, ohleduplnost a pokora. Podle skutečně následováníhodného papeže, jakého největší církev neměla už dlouhé stovky let, se církev musí umět zmodernizovat, aby mohla lépe odpovídat současným potřebám společnosti.

rj
ihalo.cz