Písek si připomněl oběti válek a Den válečných veteránů

10. 11. 2023

Pietní vzpomínka na všechny válečné oběti se uskutečnila 10. listopadu 2023 v 11,00 hod v Palackého sadech v Písku. Vzpomínkový akt se uskutečnil u památníku letců v Palackého sadech, kde přítomné občany příjemně překvapily květy vlčích máků, které jako by vyrostly po vzoru polích flanderských v okolí památníku a celém prostoru vzpomínkové akce. Památku válečných obětí a Den válečných veteránů uctili spolu s občany a žáky základních škol také písečtí komunisté. Zastupovali je Josef Kovařík, místopředseda okresního výboru a předseda místní základní organizace Milan Mička.   

S hlavními projevy vystoupili senátor Tomáš Fiala, starosta města Písek Michal Čapek a slavné historické osobnosti Písku připomněl Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea.

V průběhu vzpomínkové akce si přítomní občané a žáci základních škol vyslechli krásnou báseň v podání žákyně základní školy Markéty Merhautové "Na polích flanderských" a modlitbu za oběti válek v podání Jaroslava Pospíšila.

Vzpomínkové akce zúčastnila celá řada osobností. Mimo již uvedené to byli členové a organizátoři z Jednoty Československé obce legionářské Písek (ČsOL) pod vedením předsedkyně Evy Veselé, delegace okresního záchranného systému, pedagogický sbor píseckých základních škol a ředitel Obchodní akademie v Písku Pavel Sekyrka.

Připomeňme si nyní krátce dobový sled základních událostí. Tehdy před 105 lety v roce 1918, 11. listopadu, 11 hod. a 11 min.  bylo podepsáno příměří ve vlakovém voze v Le Francport u města Compiègne mezi spojenci tzv. Trojdohody Francií, Anglií a Ruskem na jedné straně a Německem na straně druhé. Tím fakticky skončila 1. světová válka a tento den a rok byl ustanoven jako symbol pro padlé vojáky.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni „Na polích flanderských“, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák jako symbol padlých vojáků 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní