Začátek školního roku? Další rána pro rodiny

24. 8. 2022

Kapitalismus nezná spravedlnost ani soucit.

»Tisíckrát může vláda opakovat, že její prioritou je vzdělání a že nikoho nenechá padnout, ale realita je úplně jiná. Vláda prostě lže. Zastupuje úplně jiné zájmy, než jsou zájmy českých občanů,« řekla pro iportaL24.cz expertka KSČM na resort školství, bývalá poslankyně Marta Semelová. Řada rodin podle ní už teď nemá z čeho brát na všechno zdražování a propadá se do chudoby. S nimi pochopitelně i jejich děti. Mnohé samoživitelky jsou tak podle Semelové nuceny omezovat jídlo, rušit školní obědy, které jsou stále dražší, mimoškolní aktivity a další potřebné věci a stejně jim peníze scházejí. »Začátek školního roku je pro ně jen další rána. Vybavení do školy se pohybuje v tisících korunách a dost rodičů si musí brát půjčky. Už to samo o sobě je v 21. století nehorázné. Navíc tito lidé nebudou mít z čeho splácet. Fialova almužna je nespasí. Hrozí zadlužení, exekuce, nezřídka bezdomovectví. Kapitalismus nezná spravedlnost ani soucit,« dodala Semelová. Připomněla, že dlouhodobě je ČR různými mezinárodními organizacemi kritizována za nerovnost ve vzdělávání a podle Semelové oprávněně. »Místo vyzbrojování Ukrajiny a přilévání tak oleje do ohně by vláda měla peníze směřovat na tyto potřeby,« je přesvědčena komunistická expertka.

Školní jídelny podraží asi o 10 procent

Z informací na webech školních jídelen vyplývá, že školní obědy od září v některých jídelnách podraží zhruba o deset procent. Kvůli zdražování potravin a energií jejich ceny někde vzrostly už v předešlých měsících. Nyní se pohybují většinou mezi 30 a 40 korunami. »Šetřit je pro jídelny velmi obtížné, protože nutriční požadavky na stravu jsou dány legislativou, na ceny se nelze vymlouvat. Snad jen lze omezit biopotraviny, luxusnější druhy masa a podobně,« vysvětlil Pavel Ludvík z redakce portálu Jídelny.cz.

Nezisková organizace Women for Women již dříve upozornila, že kvůli zdražování v uplynulém školním roce výrazně vzrostl zájem o školní obědy zdarma. Počet dětí, kterým je díky svému projektu poskytuje, stoupl o zhruba 3000 na 12 700. Kvůli rostoucí inflaci organizace očekává, že zájem o podporu na školní stravování na podzim dál přibude.

Výběr z článku: admin

Autor: 
Jana Dubničková
Zdroj: 
iportal.cz