Zastupitelé města Písek málem neschválili rozpočet na rok 2017. KSČM opět jazýčkem na vahách

2. 12. 2016

Rozpornému a protichůdnému jednání o rozpočtu předcházelo kritické jednání finančního výboru o rozpočtu o kterém jsme informovali zde: http://pisek.kscm.cz/aktualne/aktuality/pisek-problematicky-navrh-rozpoc....

Zastupitelstvo města Písku při prvním hlasování neschválilo rozpočet na rok 2017. S návrhem nesouhlasili ani zastupitelé za KSČM. Pro první kolo hlasování koalice nereagovala na pozměňovací návrhy opozice a pokus o silové protlačení se nepodařil. Divná věc, koalice ani opozice neměly dost hlasů a tak bylo vyhlášené dohodovací řízení. V něm koalice přistoupila na vyškrtnutí některých sporných investic a některé omezit. Šlo například o podchod pod železniční tratí na Výstavišti ve směru k plánovanému bazénu pod Lesnickou školou, omezení výdajů  na projektování bazénu jen nezbytně nutné výdaje, omezení výdajů na rekonstrukci Lyžařského svahu atd.

Druhé kolo hlasování bylo úspěšné a tak má město Písek od čtvrtka 1. 12. 2016 schválený rozpočet na rok 2017.

. „Celkové očekávané příjmy byly schváleny ve výši 673 252 tis. Kč, výdaje ve výši 821 061 tis. Kč. Rozpočet na rok 2017 je tedy schodkový s celkovým rozdílem 147 809 tis. Kč“. 

„Schodek rozpočtu bude kryt z přebytků předcházejících let. V roce 2015 skončilo hospodaření města přebytkem 64 mil. Kč o rok dříve pak přebytkem 51,5 mil. Kč. Celkový zůstatek finančních prostředků města Písku k 31. 12. 2015 činil 480 mil. Kč. Výsledek hospodaření v letošním roce je očekáván jako vyrovnaný, za jistých okolností i přebytkový a nebude tak mít negativní vliv na celkový zůstatek finančních prostředků města“.  

Śoučástí rozpočtu jsou mj. tyto akce: Úpravna vody, nová městská knihovna (tyto 2 akce pouze v částečné výši odpovídající výdajům roku 2017), doprojektování nového plaveckého bazénu, rekonstrukce lyžařského svahu, rekonstrukce Svatotrojické ulice, rekonstrukce plovárny Svatý Václav, regenerace sídliště Jih nebo demolice Žižkovy kasárna.

Autor: 
+ foto:jk
Zdroj: 
Využito: http://www.mesto-pisek.cz/