Co je dezinformace

24. 7. 2022

Představte si modelovou situaci. Jeden z partnerů je tomu druhému nevěrný nebo »nevěrný«. Tím myslím nevěrný buď opravdu (bez uvozovek) nebo neopravdu (s uvozovkami). Pro lepší plynulost děje si je oba pojmenujme, třeba Pepík a Maruna.

Maruna se od škodolibé kamarádky Zdeny dozví, že jí Pepík zahnul. Má dvě možnosti – věřit tomu, pak toto sdělení přijímá jako informaci, nebo tomu nevěřit a považovat to za dezinformaci. Pokračujme dál. Maruna přijde z práce domů a na Pepíka udeří – jsi mi nevěrný? Pepík se stoickým klidem odpoví, že ne. Maruna má znovu ty dvě možnosti – od Pepíka to vezme jako informaci, že mu tedy věří, nebo jako dezinformaci, to v případě, že je přesvědčena, že jí Pepík lže. Ale jak má zjistit, co je informace a dezinformace? Obojí jí jsou k ničemu, dokud Pepíka nepřistihne. Ovšem existuje i reálná možnost, dokonce ta více pravděpodobná, že o tom, co vlastně byla informace a co dezinformace, se taky nikdy nemusí dozvědět. Když Pepíka nenačape s milenkou v posteli nebo na kuchyňské lince (dle libosti), pořád si o informaci bude myslet, že to mohla být dezinformace a o dezinformaci, že se mohlo jednat o informaci. Chápete, že jo?

A nám chce teď Rakušan o těch dezinformacích vykládat jako co? Že Putin je vrah? On ho Vít viděl vraždit? Maruna taky nepřistihla Pepíka in flagranti. Označit někoho za vraha jen na základě módního trendu, je dezinformace – v tomto případě zřejmá. Obecně to jistě nevylučuje, že tím vrahem býti může, ale vypustit to ven jen v afektu, je nepřijatelné. U soudu existuje něco, čemu se říká důkazní břemeno. Tak »břemeňte«, pane ministře a s kvalifikací toho, co je informace a co dezinformace bych býti vámi zacházel mnohem opatrněji.

Vy jste vlastně taková Maruna. Jí také někdo něco řekl a ona se nakonec s Pepíkem bez naplnění důkazního břemene rozvedla – to jsem vám vlastně zapomněl dovyprávět, jak to s jejich vztahem nakonec dopadlo. A má to ještě pokračování… abych s Marunou a Pepíkem dojel na konečnou… Ono se totiž pozdějc ukázalo, že ta kamarádka Zdena si na Pepíka dělala zálusk a chtěla Pepíka s Marunou rozeštvat. Taky že je rozeštvala. Pepíka ale nedostala. Ten se to celé dozvěděl a zfackoval obě.

A vy dopadnete stejně. Ve finále vám nafackuje jak Bílý dům, tak Kreml… Jestli si můžete být něčím stoprocentně jistý, tak právě tímhle. Fackovacím panákem, trefovaným ze Západu i Východu.

Jan Čech
iportal24.cz