Písek: Problematický návrh rozpočtu na rok 2017

30. 11. 2016

Finanční výbor v Písku se na svém posledním jednání v pondělí dne 28. listopadu 2016 zabýval hlavně návrhem rozpočtu na rok 2017. Musím obecně konstatovat, že jeho členové snad poprvé v tomto volebním období nešetřili vůči předkladateli tak velkou důraznou kritikou. Místostarosta Josef Knot, odpovědný za tuto oblast, se na jednání nedostavil a tak mnohé rozpočtové položky nikdo nevysvětlil. Kritika se nesla na mnohé plánované rozpočtové položky, které byly považované za „vycucané z prstu“, to je bez bližšího doložení oprávněnosti a účelnosti.

K jednotlivým kapitolám rozpočtu např.:

Bazén. Finanční výbor důrazně apeluje na zastupitelstvo města ve věci výstavby nového plaveckého bazénu, aby co nejdříve a s konečnou platností rozhodlo o lokalitě pro jeho výstavbu s ohledem na čerpání finančních prostředků.

Dále nikdo nedoložil efektivnost a potřebnost každoročních výdajů pro „Naději“ mající pomáhat dětem části písecké populace. Proto finanční výbor navrhl snížení rozpočtu v kap. 728 (sociální věci) u položky Naděje příspěvek o částku 200 tis., zbyde pro činnost 1,8 mil. Kč.

Přesunutí uvolněných Kč navrhuje do kapitoly Domácí hospic Athelas.

Kritika se nesla i na nezdůvodněnou položku na rekonstrukci lyžařského svazu. Proto finanční výbor navrhl snížit plánovanou položku na rekonstrukci lyžařského svahu z částky 13 mil. Kč na 9 mil. Kč.

Závěrečné hlasování bylo snad poprvé ve volebním období velmi těsné, když finanční výbor doporučil schválení rozpočtu na rok 2017 jen těsnou většinou, pro: 6, proti 4, zdržel se 0.