Aby se něco stalo, musí se vzepřít většina

20. 7. 2022

»V Praze, Brně a Plzni by si nyní v komunálních volbách nejvíc lidí vybralo uskupení s ODS, v Ostravě by vyhrálo hnutí ANO a v Liberci koalice se Starosty pro Liberecký kraj. Ukázal to průzkum, který na přelomu června a července provedla agentura Phoenix Research pro televizi Nova,« referují novinky.cz.

Hlavu si nad tím míním ukroutit. Jistě, průzkum je cinklý a zapáchá na sto honů, ale na druhou stranu všechna tahle předvolební čísla vždy dopředu, plus mínus pár procent, anoncují konečný výsledek. Zarážející je, že v podstatě ve všech těchto městech v nějakém složení dominuje stávající vládní koalice.

Dnes a denně hovořím s desítkami lidí a nesetkal jsem se mezi nimi s nikým, kdo by s Fialovou sestavou jakkoli sympatizoval. Spíše opak je pravdou. Nicméně tento první průzkum signalizuje, jaký výsledek podzimních komunálních voleb nám jeho projektanti budou chtít vnutit. Není to nic veselého.

Pokud současné vládnoucí uskupení převezme většinové žezlo i na komunální úrovni, můžeme začít tisknout parte už nyní. Dosud totiž stále ještě existuje, byť nepatrná naděje, že obce a města by za rozumného vedení mohly fungovat do jisté míry a v tom základním, co se péče o občana týká, jako samostatné jednotky. Nebo se o to aspoň pokusit. Řídit se vlastním rozumem a vlastními potřebami, kde to zákon umožňuje. Jinak řečeno – slepě nekopírovat direktivy ze Strakovy akademie, nenařizuje-li to vysloveně zákon. Takový prostor máme pořád k dispozici, jen není využívaný. Aby využívaný byl, k tomu je zapotřebí odvážných starostů a obecních a městských zastupitelů, kteří své funkce pojmou jako službu občanům, nikoli vládě Petra Fialy. V tom je zásadní rozdíl.

Zbývají ještě něco málo přes dva měsíce, abychom přemýšleli. V nastalé krizi, která se notabene ocitá teprve v počátečním stádiu, potřebujeme, aby obcím a městům vládli tamní patrioti, nikoli političtí aktivisté v dresech svých pražských nadřízených, vyklepaní z každého zazvonění telefonu, v čem zase vybočili z jasně dané vládní linie. 

Osobně přikládám letošním komunálním volbám historický význam. Pokládám je za nejdůležitější od roku 1990. Jejich výsledek určí, zda obce a města se na další čtyři roky stanou jen bezcenným přívěskem na Fialově krku, nebo zda se v rámci možností vydají vlastní cestou a zda na prvním místě budou akcentovat potřeby občanů. Je to na nás. A pamatujte, ne všechno se dá zfalšovat, když se proti tomu vzepře většina.

Autor: 
Martin Kalous
Zdroj: 
iportal24.cz