Písek hostil Deggendorfské. Účast zastupitelů zachraňovali komunisté

27. 6. 2022

Písek a německý Deggendorf si letos připomínají deset let partnerství. Kulaté výročí zástupci obou měst oslavili o víkendu, kdy na jednodenní návštěvu Písku přijely zhruba dvě stovky hostů z bavorského Deggendorfu. Byli mezi nimi bývalá primátorka Anna Eder i současný primátor Christian Moser, zastupitelé či členové tamních spolků. Návštěvu z partnerského města přivítala starostka Eva Vanžurová a místostarosta Petr Hladík. Oba vyzdvihli přínos partnerství mezi městy, které umožňuje setkávání obyvatel obou měst a výměnu zkušeností v různých oblastech. Spolupráce mnohdy funguje i mimo oficiální akce, a to i díky tomu, že původně formální vztahy přerostly v přátelské.

„Dlouhodobé přátelství mezi našimi městy neexistuje od podepsání partnerského dokumentu, ale zakořenilo už výměnami před rozšířením Evropské unie na východ. Již tehdy poznala města Písek a Deggendorf význam a hodnotu spolupráce. Vznikla tradice oboustranného poznávání a městské partnerství, které se dnes opravdu může nazývat přátelství,“ řekl deggendorfský primátor Christian Moser. 

Hosté z Deggendoru si prohlédli město a zúčastnili se vernisáže výstavy Kaligrafie německé umělkyně Siegrid Hacker v městské knihovně. Při procházce městem nemohli vynechat obří sochy z písku u Kamenného mostu, jedna z nich je totiž věnována právě jejich městu. V Divadle Fráni Šrámka pro ně byl na oslavu desátého výročí spolupráce připraven koncert Píseckého komorního orchestru. Primátor Deggendorfu ještě před jeho zahájením předal místostarostovi Petru Hladíkovi šek na 1 000 eur pro píseckou charitu. 

Návštěvu z partnerského města přivítala starostka Eva Vanžurová a místostarosta Petr Hladík, který pronesl slavnostní projev. Za všechny zastupitele pak zachraňovali účast pouze komunisté Jiří Lejčar a Karel Vodička.

Související: zde:

Fotogalerie

Autor: 
Petra Měšťanová, DiS., (jk)
Zdroj: 
https://www.mesto-pisek.cz/