Inflace závratně roste a vyskočit může až k 20 procentům. KSČM mobilizuje a protestuje. Přidají se odbory?

11. 6. 2022

Ceny v Česku letí vzhůru nejrychlejším tempem za dobu samostatné ČR. V květnu došlo v porovnání s loňskem ke zdražení o 16 procent. Je přitom pravděpodobné, že podobně drsnou inflaci budeme mít třeba i letos o Vánocích. „Zhruba od července inflace začne stagnovat kolem 17 a 18 procent. Do konce roku už ale pořádně neklesne, pod 15 se letos nedostaneme,“ odhaduje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Podobný vývoj očekávají i další ekonomové, které HN oslovily.

Zdroj: Jan Prokeš, Luděk Vainert, https://byznys.hn.cz/c1-67081110-inflacni-smrst-donutila-lidi-setrit-vrc...

Podle hlavního ekonoma firmy Deloitte Davida Marka však toto číslo není konečné a za určitých okolností se může vyšplhat před podzimem až k 20 procentům. Inflační čísla tentokráte táhnou nahoru vedle cen energií i zdražující se potraviny. Marek se domnívá, že může jít o velký problém. „Pokud za inflací stojí ve značné míře ceny energií a potravin, tak se tomu dá jen těžko uniknout, navíc to má významné sociální dopady. 

Zdroj: Ondřej Charvát, https://byznys.hn.cz/c1-67080920-nyni-dopadne-inflace-opravdu-na-vsechny-vyskocit-muze-az-k-20-procentum-rika-ekonom-marek

Fotogalerie

Autor: 
Nadpis: jk
Zdroj: 
HN.cz