Jan Kavan o peripetijích spolupráce české levice

11. 5. 2022

Přikládám text usnesení Krajského výboru sociálně demokratických seniorů Praha (KV SDS). Jde sice spíše o interní diskusi uvnitř ČSSD, ale jde o veřejně přístupný dokument a myslím si, že je důležité si uvědomit, že ČSSD je vskutku pluralitní a že i na velmi závažné události jako je válka, mohou mít senioři a mládež ČSSD rozdílné názory. Stejně jako to je v celé společnosti. Řešme to v klidu a diskusí.

..................................

Usnesení Krajského výboru sociálně demokratických seniorů Praha (KV SDS). KV SDS Praha vítá Výzvu k dialogu napříč levicovým spektrem, kterou koncem loňského roku iniciovala SDS. Na základě jejích patnácti programových bodů, na nichž se prakticky všichni shodli, zkoordinovalo Společenství práce a solidarity (SPaS) všechny levicové strany a uskupení v ČR a na společné schůzce se dohodlo uspořádat historicky první společný levicový 1.máj. Na náměstí Míru v Praze se sešli nejvyšší představitelé SDS, KSČM, Levice (dříve Strana demokratického socialismu + Skutečná levice), SPaS, Alternativa zdola (AZ) a Mladí sociální demokraté (MSD) a ČSSD. Bohužel zástupci MSD a ČSSD hned na začátku akce odešli na protest proti některým protiválečným heslům a proti údajně příliš velké viditelnosti KSČM. ČSSD tedy byla na akci reprezentována jen předsedou  SDS Janem Prokešem, což KV SDS Praha oceňuje.

KV SDS Praha chce i nadále podporovat hlavní myšlenku této společné akce, tedy potřebu sjednotit českou levici v jejím společném úsilí postavit hráz proti asociální politice současné vládní pravicové koalice. KV SDS Praha věří, že se podobných společných levicových akcí v budoucnu budou aktivně účastnit i zástupci MSD a ČSSD. Bez jisté formy spolupráce nebude levice úspěšná a neodrazí se ode dna.

Autor: 
Jan Kavan, ex ministr zahraničí ČR a předseda VS OSN
Zdroj: 
fb