Jihočeští občané již 77. let uctívají památku RUDOARMĚJCŮ ve Vranově u Dražíče

9. 5. 2022

 „Našim osvoboditelům RUDOARMĚJCŮM věnuje obec Dražíč“. Tento nápis je vytesán do pamětní desky společného pohřebiště 150–160 rudoarmějců ve Vranově u Dražíče.

V krásném prostřední 8. května 2022 občané malé jihočeské obce Dražíč – Vranov a širokého okolí uctili památku rudoarmějců. Mimo těchto občanů se zúčastnili se také zástupci OV KSČM České Budějovice, Písek, základní organizace Týn nad Vltavou, Bechyně a dalších.

Pietní akt u společného pohřebiště zahájil Květoslav Kolařík předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou a poté vystoupila s hlavním projevem předsedkyně OV KSČM České Budějovice Květa Šlahúnková. Mimo jiné poukázala na význam nezapomínání na objektivní historické události a nyní udržení míru. Stále více se totiž ukazuje, že mír není samozřejmý a je nutné se pro něj opět angažovat. 

V průběhu první části jednotlivé delegace položily věnce a kytice k památníku padlých a soše Rudoarmějce se stojícím dítětem. Ve druhé části pietního aktu u „Váni“ taktéž přítomní uctili položením věnců a květin hrob neznámého sovětského vojáka.

Zvláštní poděkování za neformální vystoupení na hromadném pohřebišti a na druhém místě posledního odpočinku neznámého vojáka (našeho Váni – Váňušky) patří paní Irině Savkinové, původem z Běloruska a nyní již více jak dvacet let z Týna nad Vltavou a její dceři. V krásné libozvučné ruštině a jen při občasném tlumočení její dcery Jasna Koněva (umělecky Sova) děkovala za péči o místa posledního odpočinku padlým vojákům Rudé armády jako je toto. V dalším neformálním příhovoru poděkovaly další dvě občanky Ukrajiny (nynější imigrantky) za milé a neformální přijetí a pomoc občanů v Českých Budějovicích. Starší paní povoláním učitelka hudby a mladší učitelka anglického jazyka také vyslovovaly velké poděkování občanům naší vlasti. Je jen moje chyba, že jsem si jejich jména nestihl poznamenat, neboť jsem byl doslova uchvácen aktuálním i následným programem.

Všechny ženy bez rozdílu svého původu společně zazpívaly několik ruských častušek a píseň mladého vojáka těšícího se na návrat z cizí daleké země domů… Svoje vystoupení společně s přítomnými občany všichni společně zakončili známou písní Katuša.

Po skončení shromáždění poděkoval jménem přítomných předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou Květoslav Kolařík starostce obce Aleně Dědičové a Vlastě Horažďovské za výrazný podíl na přípravě a uskutečnění vzpomínkové akce a za péči o celý památník-o obě pietní místa. Při ukončení celé akce zazněl zazněl potlesk všech přítomných. 

Fotogalerie

Běloruské a ukrajinské ženy společně
Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
+ foto: vlastní