Javorník 8. 5. 2022: Pietní shromáždění u památníku obětí 2. světové války

8. 5. 2022

V malé, ale významné horské šumavské obci Javorník dne 8. 5. 2017 uctili oběti 2. sv. války. Pietní shromáždění připravil Jihočeský krajský výbor KSČM a OV KSČM Prachatice, za spolupráce Klubu českého pohraničí. Památku obětí uctili mj. 1. místopředsedkyně a místopředseda Jč KV KSČM Marie Pavlovičová a Vilém Klapsia, zástupce Svazu vojáků z povolání AČR Písek Milan Mička, četné delegace okresních výborů KSČM Prachatice, Český Krumlov, Strakonice, Písek, České Budějovice, ZO KSČM Vacov, LKŽ a dalších občanů Javorníka a okolí.

U památníku obětí 2. světové války zástupci delegací a dalších přítomných uctili památku osmi umučených místních občanů. Jejich jména nejsou zapomenuta. Jsou to Josef a Václav Blahoutovi, Jaroslav a Růžena Hanzlíkovi, Václav Mach, Václav Uhlíř, František a Josef Venclíkovi.  

Pietní akt zahájil předseda OV KSČM Prachatice Vladimír Klouda. Následně hlavní projev pronesl Vojtěch Filip. V projevu mimo jiné vyzdvihl význam nezpochybňování české historie podle současné politické objednávky a hodnocení vnitřní i zahraniční politiky podle zdravého rozumu

Ve druhé části pietního shromáždění se uskutečnila v místní restauraci neformální beseda občanů s členem krajského pléna a delegátem XI. sjezdu KSČM Vojtěchem Filipem. Zdařilá beseda se nesla ve znamení konkrétní otázek a odpovědí, kde na závěr sklidil Vojtěch Filip potlesk.

Fotogalerie

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
foto: Pavel Štětina, Josef Zíka