V Palackého sadech začali arboristé ošetřovat vybrané stromy

15. 4. 2022

Pracovníci arboristické firmy začali dne 12. dubna v Palackého sadech ošetřovat vybrané stromy, které by mohly ohrožovat bezpečnost návštěvníků parku. Během následujících čtyř dnů odborně prořežou 19 vzrostlých dřevin, mezi kterými převažují lípy. „Ošetření naplánované v nulté etapě se týká stromů, u kterých byla odborným posudkem stanovena nejvyšší naléhavost zásahu. Do této naléhavosti obecně spadají stromy s narušením v kosterním větvení, rozsáhlou hnilobou báze, stromy vykazující velké poškození vichřicí nebo s odumřelými mohutnými větvemi, které jsou nad lavičkami nebo herními prvky,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň. Kromě plánovaných zdravotních a bezpečnostních řezů budou u dřevin v rámci ošetření zkontrolovány či vyměněny stávající bezpečnostní vazby, u některých stromů pak dojde k instalaci zcela nových.

Kvůli práci arboristů musí návštěvníci parku počítat až do pátku 15. dubna s určitými omezeními. Místa, kde se aktuálně stromy ošetřují, jsou řádně označena a není možné na ně vstupovat. Bude také nutné krátkodobě omezit parkování v souběžné Tylově ulici. Například ve středu 13. dubna nebude možné parkovat na zhruba pěti místech u vchodu do areálu ZŠ J. K. Tyla.

Stav více než 300 stromů a větších keřů rostoucích v Palackého sadech v závěru minulého roku posoudili arboristé a zároveň stanovili plán péče, a to včetně návrhů zásahů, které zajistí provozní bezpečnost nejnavštěvovanějšího parku ve městě. Ošetření dřevin se bude realizovat v několika etapách po dobu tří let. „V probíhající etapě bude muset být ještě odstraněn javor mléč rostoucí poblíž altánu. V minulosti přišel o hlavní terminální výhon a jeho odlomením vznikla na kmeni značná dutina, kterou do něj zatéká. U nově vyrostlých vrcholů pak kvůli špatnému nasazení dochází k jejich vylamování a ohrožují tak chodce pohybující se v jeho okolí,“ upřesnil Ondřej Kofroň. Javor, jehož perspektiva je tak výrazně zkrácena, bude poražen v následujících týdnech, avšak až poté, co bude vyloučeno, že na něm nehnízdí ptactvo.

Podle hodnocení arboristů mají dvě třetiny stromů v Palackého sadech výbornou nebo mírně sníženou vitalitu, zbytek pak zřetelně až výrazně sníženou. To se projevuje například stagnací růstu, malformacemi větvení nebo prosycháním. Na základě plánu péče bude v jednotlivých

Video: 
Autor: 
Petra Měšťanová, tisková mluvčí
Zdroj: 
MěÚ Písek