Písek: Smart displej na zastávkách MHD nabízí zlepšení informovanosti cestujících

26. 3. 2022

Cestující píseckou MHD budou mít již zanedlouho přesné informace o časech příjezdu jednotlivých spojů. Údaje získají z nových označníků s elektronickým displejem, které na zastávky začal instalovat provozovatel písecké MHD, společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, a. s. Novou technologií bude do poloviny dubna vybaveno 37 zastávek. Její pořízení a osazení vyjde na téměř sedm milionů korun, 85 procent nákladů pokryje dotace z 22. výzvy IROP.

Displeje fungují na principu elektronického inkoustu a mají solární napájení. „Budou se na nich zobrazovat údaje o odjezdech autobusů, které budou vycházet z reálného provozu. Díky tomu budou mít cestující přesné informace o tom, kdy jejich spoj přijede,“ řekl Karel Coufal, ekonomický ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice. Chytré zastávky jsou v Písku od roku 2017, tehdy jich bylo smart displeji vybaveno 19. Ve městě je celkem 69 zastávek, jen 13 z nich nyní bude bez smart technologií.

Moderní technologie se na autobusových zastávkách objevují díky projektu "ČSAD Autobusy České Budějovice a. s. – telematika ve veřejné dopravě". Kromě Písku společnost osadí 75 smart displeji i zastávky v dalších jihočeských městech, kde zajišťuje provoz MHD, a to v Českém Krumlově, Vimperku a Milevsku.

Autor: 
Petra Měšťanová, tisková mluvčí, nadpis: jk
Zdroj: 
https://www.mesto-pisek.cz/assets/File.ashx?id_org=12075&id_dokumenty=44107