Sankce vůči společnostem s ruskou majetkovou účastí trochu jinak

27. 3. 2022

Překotné a neuvážlivé sankce Západu vůči společnostem s ruskou majetkovou účastí mají jiný, jistě nezamýšlený efekt. Prudký pokles ceny akcií na burze takových společností obohatilo ruský majetkový podíl na úkor západních akcionářů.

Na základě prohlášení Putina, že bude bránit ruskojazyčné obyvatelstvo na Ukrajině, začaly klesat akcie na burze cenných papírů, stále se mluvilo o poklesu rublu, přičemž Ruská centrální banka proti tomu překvapivě nic nepodnikala a vyčkávala celý týden. Když rubl klesl až pod jistou hranici, banka zasáhla. Byl vydán příkaz (říká se, že Putinem) rychle skoupit všechny akcie ruských firem od amerických a západoevropských vlastníků na burze za levný peníz.

Takže, než se finanční "žraloci západu" vzpamatovali, že je "přelstili" jako hlupáky, už bylo pozdě. Rusko nejenže vydělalo na tom více než 20 miliard USD, ale i vrátilo akcie zpět ruským společnostem. Odteď zisky z ropy a plynu nepůjdou do zahraničí, ale zůstanou v Rusku, rubl sám od sebe začal stoupat, aniž ho zachraňovali z rezerv, uložených ve zlatě. Za pár minut Rusko za "babku" skoupilo vlastní, původně drahé akcie od evropských a amerických vlastníků, takže finanční "žraloci" přišli o miliardové zisky, které měli z ropy a plynu. Takovou geniální operaci burza cenných papírů zažila jen jednou, v roce 2014, v souvislosti s Krymem. A u nás ticho jako v hrobě.

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
vlastní, www, fb