Národní divadlo se zpronevěřilo svému poslání. Čajkovského skvost umělecké tvorby opera "Střevíčky" je bojkotována

22. 3. 2022

Národní divadlo neuvede operu od Čajkovského. Uvádí to na veřejnost uniklý interní dopis o plánech Národního divadla.

Jedná se o operu Střevíčky od Petra Iljiče Čajkovského. Informace se objevila v interním dopise uměleckého ředitele opery Pera Boye Hansena. V něm zdůvodnil neuvedení Čajkovského pohádky ruskou invazí na Ukrajinu. K tomu odborová organizace mlčí, ačkoliv by neměla. Národní divadlo se rozhodnutím zahraničního uměleckého ředitele  Opery Národního divadla a státní opery. Považuji to za důkaz uměleckého faux pas a neodůvodněné násilné zatahování aktuálních politických událostí do kultury a umění. 

Mnozí nelenili a začali zjišťovat, jaký je ten citlivý kontext. Opera vznikla podle povídky Nikolaje Vasiljeviče Gogola, ironického kritika ruského impéria a otevřeného ukrajinského patriota. Ta historicky citlivá povídka se jmenuje Noc před Vánocemi a jedná se o veselý vesnický příběh o natvrdlém kováři, který musí pro svou bohatou a namyšlenou lásku získat carevniny střevíce.

Nebo, že by se blížil čas, kdy se opět budou pálit i knihy?

Za pozornost jistě stojí, že umělecký ředitel, zdůrazňuji umělecký, plete do umění politiku, které zřejmě moc nerozumí. 


Národní divadlo
INTERNÍ SDĚLENÍ
Praha, 10. 3. 2022
PRO: Zaměstnance ND
opera

VĚC: Zrušeni inscenace Střevíčky v sezoně 2022/2023

Váženi kolegové, milí přátelé,

vedeni Opery Národního divadla a Státní opery se po zralé úvaze rozhodlo neuvádět ve druhém pololetí 1022/23 připravovanou inscenaci opery Petra Iljiče Čajkovského Střevíčky.

V kontextu dnešní situace, kdy současní političtí představitelé Ruska vedou agresivní válku proti Ukrajině, vznášejí vůči nezávislé zemi, nepřijatelné imperiální nároky a pro dosažení svých absurdních cílů způsobili humanitární katastrofu a neváhají páchat válečné zločiny bohužel vystupuje historicky kontext, v němž se Čajkovského opera odehrává, do popředí a stává se citlivým tématem, nad nimž nelze zavírat oči s poukazem, že je to jen pohádka".

Z těchto důvodů povalujeme v současné situaci za zcela nevhodné inscenaci Čajkovského opery Střevíčky realizovat a poskytovat pro putinovské propagandě jakoukoliv možnost zneužít umělecké tvorby k sebemenšímu ospravedlňování zločinných úmyslů a skutků ruského politického vedeni.

Zdůrazňujeme, že v žádném případě nejde o bojkot ruské kultury a uměni, které povalujeme za nedílnou součást civilizovaného světa a světového kulturního dědictví. Věříme, že opět přijde čas, kdy budeme moci jakoukoli civilizovanou kulturu a umění vnímat bez zátěže tragických politických souvislostí.

Podpis: Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery ND a SO

Fotogalerie

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní, interní dopis Hansena fb