Písek: Sledujeme osud ruské banky Sberbank a s ní 51 milionů Kč

17. 3. 2022

Česká národní banka zahájila kroky k odejmutí licence bance Sberbank a svým předběžným opatřením zakázala bance nakládání s aktivy a pasivy. To se dotýká i města Písku, které má v bance uloženo 51 milionů.

Situací se zabýval také Finanční výbor Zastupitelstva města Písku již 9. března. Členové FV došli ke shodě, že dle posledních informací by o tyto prostředky město nemělo přijít. Ovšem autoritativně s jistotou nelze konstatovat, alespoň zatím, ani opak. O reakci na tento stav byla ČNB požádána městem cestou Svazu měst a obcí. Podle posledních informací vedoucího finančního odboru městského úřadu Ladislava Tomana zatím odpověď nepřišla. Celý článek zde:

Podle dostupných veřejných informací ke dni jednání finančního výboru nebyl k zákroku ČNB žádný odborný důvod. Důvod ČNB, že reagovala na odliv vkladů považuji za dost nevěrohodný, pro komunální úroveň za nepřezkoumatelný, a proto se nabízí logické vysvětlení vzhledem k mezinárodní politické situaci, že jde zřejmě o důvod politický. Například v denním tisku SRN proběhla informace, že tamní banky s ruskou bankou Sberbank nadále obchodují nejen při vypořádání komodity plyn-ropa. Tedy Sberbank asi má dostatek likvidity, kterou může kdykoliv předisponovat do jakékoliv své pobočky. Ovšem takové informace nejsou v českém prostředí k dispozici. Jak říkal již Bolek Polívka, manželce advokáta, Ivaně Chýlkové ve filmové komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntág o tom, že věřit se musí …

Autor: 
Josef Kovařík, člen finančního výboru
Zdroj: 
Vlastní