Březen 2022: Jednal Finanční výbor Zastupitelstva města Písek

9. 3. 2022

Dne 7. března jednal Finanční výbor Zastupitelstva města Písek (dále jen FV) a projednával celou řadu aktuálních otázek. Jejich aktuálnost ovlivnila celá řada hlavně vnějších okolnosti a negativně ovlivnila a asi ještě ovlivní městský rozpočet. Nejdůležitější rozhodování bylo koncentrováno do projednávaných rozpočtových opatření.

Rozpočtová opatření č. 4–13/22, pokud budou uskutečněna, zvýší výdajovou stranu rozpočtu. Ta bude zatím pokryta finanční rezervou z uplynulých let. Jedná se zejména o výkupy nemovitostí, které na minulém zasedání schválilo zastupitelstvo města ve výši téměř 41 mil. Kč.

V diskusi bylo například reagováno na plánovanou opravu stravovacího zařízení v Harantově ulici. Zde se jedná o společný požadavek Domovní a bytové správy a Městského střediska sociálních služeb Písek na rekonstrukci objektu, který v současné době slouží jako výdejna cca 80 obědů denně a nutně potřebuje celkovou rekonstrukci. Navržená částka 180 tis. je konkrétně určena pro financování nové přípojky vody do objektu.

Po diskusi o rozpočtových opatření se členové FV shodli navrhované změny doporučit zastupitelům schválit všemi sedmi hlasy přítomných.

Složitější situace nastala při projednávání nárůstu cen energií, se kterými původní rozpočet nepočítal. Podle vyjádření vedoucího finančního odboru se zatím pracuje s aktuálními odhady v tomto roce, které je nutné zahrnout do rozpočtu města nad rámec návrhu rozpočtových opatření. Jen u veřejného osvětlení jde o částku převyšující šest milionů Kč. A není to jen elektřina, kde bylo nutné z důvodu insolvence dodavatele, tedy ne vinou města, urychleně přejít v prosinci 2021 k jinému a podstatně dražšímu dodavateli. Neplánované cenové zvýšení energií se pohybuje v řádu minimálně 33 milionů Kč. Proto byla tato diskuse při objasnění starostky města Evy Vanžurové rozsáhlejší. Členové výboru diskutovali o aktuální energetické situaci, potenciálních možnostech energeticky úsporných opatření na městských objektech a zařízeních, využití nové spalovny kalů pro výrobu energií atd. Všude, kde to jen jde jsou úsporná opatření realizována.  

Poněkud delší diskuse proběhla okolo řešení zhodnocení volných finančních prostředků města. Diskutováno bylo například uložení finančních prostředků u Sberbank. V diskusi dospěli členové FV ke shodě, že dle posledních informací by o tyto prostředky město nemělo přijít. Město má však uloženo volných finančních prostředků více. Jejich celkové posouzení a úroková výnosnost bude posouzena pracovní skupinou složenou z členů FV. Celkové doporučení o možných úpravách bude předloženo zastupitelům v dubnu tohoto roku.      

V závěru jednání informovala starostka města členy FV o tom, že město Písek v současné době zajišťuje pomoc padesáti uprchlíkům z Ukrajiny, zejména se podílí na zajištění jejich ubytování ve svých ubytovacích kapacitách (např. je dočasně využit objekt v Sovově ulici) a také u soukromých osob, které prostřednictvím města ubytování nabízejí. Město také zprovoznilo sběrné a následně výdejní místo materiální pomoci v kině Portyč, kam občané mohou vozit potřebné věci a uprchlíci si je zde mohou vyzvedávat. Město se také zabývá zajištěním pracovního uplatnění dospělých a vzdělávání dětí uprchlíků.

Autor: 
Josef Kovařík (KSČM), člen FV
Zdroj: 
Vlastní