Kabinet chce dohlížet (dohlíží) na média

3. 3. 2022

Vláda ve středu večer schválila statut vládního zmocněnce pro média a dezinformace.

Post obsadí v nejbližších dnech či týdnech, řekl po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vznik pozice avizoval už minulý týden po jednání Bezpečnostní rady státu. »Záběr zmocněnce bude širší, ale vzhledem k tomu, jakým dezinformačním útokům, které jsou řízeny z Ruska, musíme čelit, tak jsme se rozhodli připravovanou pozici zmocněnce zřídit už na dnešním jednání vlády,« uvedl ve středu ministerský předseda. Zmocněnec podle něho umožní koordinovat všechny aktivity, které se už na jednotlivých ministerstvech dějí.

»Poslední kroky, které pronikly českým mediálním prostorem, jmenovitě jeho částí zvanou internet, vzbuzují docela velké obavy. Vyšlo najevo, že společnost CZ.NIC, která je občanským sdružením sdružujícím provozovatele na internetu se rozhodla sama ze své vůle po konzultaci s neznámými lidmi zablokovat určité servery, o kterých někdo – a my nevíme kdo – prohlásil, že jsou cenzura.jpgdezinformační. Tato praxe je docela zajímavá i z toho pohledu, že v počátku představitelé vlády hovořili o tom, že chtějí zablokovat dezinformační weby, nakonec poslední události hovoří o tom, že vláda od toho dává ruce pryč a že to byla iniciativa právě tohoto občanského sdružení, které sdružuje provozovatele a má prý konzultace s tajnými službami. Musíme se ptát, jak dalece má soukromá společnost, která pouze sdružuje zájmové sdružení, rozhodovat o tom, co je a co není dezinformační web a jak dalece zasáhnout do svobody slova. Vláda by měla říci jasné stanovisko a měla by se k tomu jasně postavit. Zvlášť když ve vládě jsou Piráti, kteří dle mého názoru by k tomuto tématu měli nejvíce co vyprávět, protože svého času bojovali za svobodu slova. O Assangeovi a dalších záležitostech bychom mohli obsáhle a dlouho mluvit.

Z našeho pohledu je svoboda slova nedotknutelná, pokud o ní nerozhodne v negativním smyslu soud, popřípadě zákon, popřípadě vláda nebo vyhláška aplikující tento zákon. Žádné soukromé sdružení, ať by konzultaci prováděl kdokoliv, k tomu nemá právo. Tady došlo k flagrantnímu porušení svobody slova, a pokud se k tomu vláda nepostaví jasně, nastavuje precedens, který by se v budoucnu mohl opakovat a mohl by postihnout každou sféru internetu jen dle toho, že se někomu nelíbí to, co na internetu je psáno,« řekl HaNo místopředseda ÚV KSČM Leo Luzar.

media_cenzura1.jpgJak to konvenuje v obecné rovině s ústavním právem na svobodu slova a právem na informace? »V této věci nemůžeme hovořit pouze o svobodě slova, ale o svobodě projevu. Svoboda projevu je vnímána jako širší svoboda, obsahující i možnost získávat informace, být o nich informován a mít k nim přístup. A tady došlo k obrovskému poškození svobody projevu. Automaticky se předpokládá, že kdo spotřebovává tyto informace, je negramotný, neumí si vyhodnotit tyto informace, popřípadě jim slepě věří. Tady degradace inteligence člověka a odběratele těchto zpráv je tím více zarážející, že se jí dopouštějí v této době. Já si myslím, že tyto weby, které byly zablokovány, jsou dlouhodobě známé, dlouhodobě mohla vláda do jejich informací zasahovat ať již osvětou, či vysvětlováním a uváděním na pravou míru, přesto se dopustila toho kroku, že označila něco za dezinformaci a toto sdružení CZ.NIC dle mého názoru slepě a absolutně proti ústavě zablokovalo tyto poskytovatele. Očekávám, že tito poskytovatelé těchto informací se odvolají, obrátí se na soud a budeme sledovat, jak se s tím vyrovná právě rozhodnutí soudu a soudní moc,« dodal Luzar.

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády minulý týden zablokovalo osm tzv. dezinformačních webů. Stránky prý v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. 

Poznámka admina: blokovaných webů je minimálně dvonásobný počet a ruské weby téměř všechny. Vytvořit si svobodný, nezávislý názor se stává stále těžším.

Autor: 
ng, úprava nadpisu a doplnění textu: admin
Zdroj: 
www.ihalo.cz