Co nového kolem Ukrajiny k 1.3.2022 k 20.00 hodině! Joe Biden má radost z toho, jak se to v Evropě mele!

2. 3. 2022

Přinášíme Vám nové informace z ruského mediálního prostředí k situaci kolem Ukrajiny. V České republice zuří v těchto dnech hysterie proti Ruské federaci. Domníváme se, že je zajímavé znát, o čem uvažují a mluví v těchto dnech v Ruské federaci. 

Tato informace slouží ke svobodné tvrobě názorů občanů.

Jelikož se v České republice vyhrožuje občanům justičními tresty za podporu Ruské federace, tuto informaci zveřejňujeme v souladu s Listinou základních práv a svobod, která je nedílnou součástí Ústavy České republiky, kde se v II. Oddíle - politická práva, v článku 17 píše:

Oddíl druhý
Politická práva
Článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná – (pane Fialo).
(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

Informace o dění na Ukrajině k 1.3.2022 k 20:00 hodině. 

Informace je rozdělena do tří bloků: 
1) Vojenská situace, 2) Ekonomická situace, 3) Politická situace.

 

Vojenská situace:
Ozbrojené síly Luhanské a Doněcké lidové republiky pokračují v ofenzivě a postupují do hloubky území, které bylo pod kontrolou Ukrajiny.

Armáda Luhanské republiky prorazila opevnění karatelných batalionů a za 5 dní této speciální vojenské operace pronikla do hloubky 61 km do nepřítelova území. 

Armáda Doněcké lidové republiky po prolomení opevnění karatelných batalionů dnes dosáhla hranice své republiky s Ukrajinou. Zde na této linii hranice své republiky se spojila s ruskou armádou! Někteří bojovníci této armády se tak po 7 letech dostali ke svým rodným domům a ke svým rodinám. 

U Mariupolu byl uzavřen „kotel“, kde je obklíčeno 150.000  příslušníků armády Ukrajiny a fašistických batalionů AZOV oligarchy Kolomejského.  To je poslední velké seskupení sil armády Ukrajiny, které je nyní v obklíčení. Zásoby obklíčených nejsou údajně velké. Tyto jednotky si vzaly místní civilní obyvatelstvo jako rukojmí. 

Obdobně u obce Volnovach, byl vytvořen druhý "kotel", kde jsou obklíčeni další vojáci ukrajinské armády.

Z kotle u Mariupolu budou vytvořeny dva koridory, jeden směrem k ruské armádě a druhý k armádě Doněcké republiky. Očekává se, že část obklíčených jednotek zde zůstane opevněna a druhá část, že se pokusí silou prorazit obklíčení a prchat směrem do centrální Ukrajiny. Obklíčené jednotky jsou zdecimomované, není zde jednotné velení nad nimi. Jejich tanky a obrněná vozidla byly z velké části zlikvidovány. Ta část jednotek, které se pokusí prorazit obklíčení, a dostanou se mimo obydlená území do volného prostoru budou vystaveny tvrdé palbě s velkými ztrátámi.

Tyto obklíčené jednotky „v kotli“ mají ještě mobilní raketomety GRAD a větší bojové rakety původní ruské výroby "Točka - U", kterými zběsile útočí na obce a města pod kontrolou republik.

Dnes vybuchla raketa v centru Charkova u budovy administrace města. Budova je částečně poničena, asi 10 lidí bylo vážně zraněno. V obstřelovaných městech a vesnicích těchto republik jsou jen za dnešek desítky zraněných a několik mrtvých lidí.

Podle vojenských analytiků jsou k dnešnímu dni Vojenské síly Ukrajiny (VSU - armáda Ukrajiny) zdecimovány, nemají už centrální celostátní velení, jen lokální velení, nanejvýše do úrovně praporu.

Byly zničeny její velitelská centra strategické úrovně a to během 4 dní speciální vojenské operace Ruské federace. 

Západní vojenští specialisté jsou prý v šoku z rychlého postupu ruské armády a přesných zásahů, kdy ukrajinská armáda 10. nejsilnější v Evropě a 20. na světě byla v tak krátké době eliminována. Tato ruská vojenská operace prý přepíše vojenské učebnice po celém světě.

Rusko převzalo nadvládu nad vzdušným prostorem celé Ukrajiny. Letectvo Ukrajiny bylo již téměř plně zničeno. Západ nyní nabízí Ukrajině cca 70 letounů ruské výroby MIG 29 a jiné, které na území členských států NATO zůstaly po rozpadu Varšavské smlouvy a bloku socialistických zemí. Ukrajinští piloti prý na nich mohou létat okamžitě, jsou na to vycvičeni. Také výzbroje a munice je dost.  Ale problém je v tom, že tyto stíhačky nemohou startovat z území NATO a bojovat na území Ukrajiny, protože letiště na Ukrajině jsou rozbombardována.

V ruském informačním prostředí se vojenskými specialisty uvádí, že z vojenského hlediska prý bude situace na Ukrajině vyřešena během několika dní.

Ruské jednotky spolu s vojenskými silami Doněcké a Luhanské lidové republiky dnes uzavřely přístup k Azovskému moři.

Z Kyjeva odchází prostřednictvím vytvořených koridorů mnoho civilních obyvatel. Dnes ruské jednotky údajně zaútočily na vysílací věž v Kyjevě a poškodily její vysílací zařízení.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes vydal prohlášení, že po poradě s prezidentem Putinem byl vydán rozkaz, že „Ruská federace půjde až do konce“, do finální části operace, aby se dosáhl cíl celé speciální vojenské operace, které se pracovně říká – Operace 2 D. Demilitarizace a denacifikace.

Velitel tiskového oboru Ministerstva obrany Ruské federace generálmajor Konašenkov dnes uvedl pro média, že ruská armáda od počátku zahájení speciální vojenské operace k 1.3.2022 zlikvidovala:
1325 vojenských objektů ukrajinské armády
43 center velení, řízení  a spojů ukrajinské armády
395 tanků a obrněných vozidel pěchoty
59 mobilních raketových systémů GRAD
179 polních děl a těžkých minometů
286 vojenský automobilů

 

Ekonomická situace:

Ruská media se tomuto tématu věnují nepřetržitě. Doslova smršť sankcí západu na Rusko v mnoha oblastech a odvetné kroky Ruska proti západu.

Ruské aerolinky nemohou létat k dnešnímu dni asi do 35 zemí, ale aerolinky těchto států nemohou odvetně létat do Ruska a přes území Ruska, včetně České republiky. Nikdo se nikam nedostane!

Ve světě je k dnešnímu dni mnoho tisíc turistů na dovolených, zatím není jasné kdy a jak se dostanou domů.

Západ uvaluje ekonomické i politické sankce na všechno ruské, ale vyhýbá se jakýmkoliv sankcím na energetické zdroje z Ruska. Plyn, ropa, ale i nerostné suroviny.

Ruské sportovní svazy jsou vyřazovány ze všech možných mezinárodních soutěží, hokej, fotbal, automobilové soutěže atd..

Na západě jsou ukončovány smlouvy s ruskými odborníky, trenéry, šéfy filharmonií, bankéři, jsou vyháněni z jejich země dosavadní sponzoři fotbalových klubů, atd.

Zavírají se na západě pobočky ruských bank, investičních a různých poradenských společností, ale i výrobních firem.

Přičemž tyto sankce ale škodí i firmám západu a to přinese značné poškození i ekonomik zemí západu a vyhrocení sociální situace a politické otřesy v jejich zemích.

Zahraniční firmy prodávají své majetkové podíly v ruských firmách v Ruské federaci. Kvůli narušené dopravě součástek přerušují automobilky v Rusku výrobu do odvolání.

Airbus, evropský výrobce cestovních letounů vyhlásil sám proti sobě zákaz prodeje svých letounů do Ruska a dokonce nařídil vrácení těchto letadel, která jsou v Ruské federaci kupována na leasing a nejsou ještě doplaceny!

Naopak americký Boeing žádné sankce na Rusko nevyhlásil a bude prodávat své letouny dále. Joe Biden, prezident USA má velkou radost z toho, jak se to v Evropě "mele".

Rusko stále svůj nový velkokapacitní letoun testuje a pocítí sankce v této oblasti.

Západ s jeho sankcemi ale šokovala Čína! Ta projevila veřejně zájem, že odkoupí od Ruska veškeré volné zásoby plnu, ropy, obilí a jiných strategických komodit, co neodebere západ! Rusko tak prodá své zboží do Asie a nezůstane izolováno a bez příjmů!

Během krátké doby, týdne či dvou očekávají experti nárůst krizové situace v Evropě, což vzejde z ekonomiky! Ne jen v Rusku!

 

Politická situace:

Včera, v pondělí 28.2.2022 se uskutečnilo jednání zástupců Ukrajiny a Ruské federace na území Běloruska v Gomelské oblasti ohledně možného ukončení válečných operací. Ukrajinská delegace jela z Kyjeva přes Polsko, více než 1000 km, ačkoliv přímou cestou je to 250 km.

Po cca 5-ti hodinách jednání představitelé obou delegací předstoupili společně (!) před novináře a učinili krátké prohlášení, bez možnosti pokládat dotazy ze strany novinářů. Každá delegace prohlásila, že se obšírně a otevřeně projednaly všechny otázky, které strany potřebovaly projednat a že jsou tam některé styčné plochy.

Bylo dohodnuto, že je delegace projednají doma s vedením své země a že se setkají na dalším kole jednání, jehož datum nebyl upřesněn.

Žádné podrobnosti z jednání se nedostaly  k veřejnosti.

Od té doby již uplynulo více než 24 hodin. Ruská armáda pokračuje v ofenzivě, ukrajinská strana je pod tlakem, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se další kolo uskutečnilo.

Spekuluje se o tom, že prezident Zelenskyj již opustil území Ukrajiny a je v Polsku pod ochranou armády USA. 

Rusko zveřejnilo, že připravuje na srpen 2022, že bude organizovat Mezinárodní konferenci o fašismu a nacismu.

Ruský ministr zahraničí dnes prohlásil, že jaderné zbraně USA nemají co dělat v Evropě a že je čas je odklidit.

Ruští odborníci na mezinárodní politiku dnes hovořili v mediích o tom, že většina zemí světa mlčí k událostem kolem Ukrajiny. Velké země jako Brazílie, Indie, aj. Že tyto země pozorují, jak se nyní mění světový řád! Jak se přeformátovává svět! Naopak, Česká republika patří asi mezi 7 nejaktivnějších zemí proti Ruské federaci.

NATO včera, nebo dnes ráno podle ruských medií poprvé aktivizovalo článek 5. úmluvy o NATO, ve které se obrazně řečeno hovoří o principu „jeden za všechny, všichni za jednoho“. NATO prý je pevně odhodláno nedopustit, aby na jeho území, byť na jeden jediný centimetr vstoupila ruská armáda!

Poté, co ruská armáda uvedla své strategické jaderné síly do zvýšené bojové pohotovosti, generální tajemník NATO Stoltenberg přispěchal s prohlášením, že NATO se nechystá zaútočit na Rusko.

Britský premiér Johnson dnes vydal prohlášení, že předloží návrh na vyloučení Ruské federace z Rady bezpečnosti OSN. Johnson je v Evropě největší válečný štváč proti Ruské federaci. Má sám doma velmi velké problémy, kdy organizoval taneční večírky v jeho rezidenci v době největších proticovidových opatření a tím naštval celou Velkou Británii. Hrozí mu odvolání z funkce!

Lidé z ruského Ministerstva zahraničí hovoří o tom, že  těmito sankčními opatřeními a vypovídáním všelijakých smluv a dohod se absolutně likviduje vše, co bylo dohodnuto po II. světové válce.

Po této krizi, kdy se ještě neví, kdy skončí a jak to dopadne, bude tady jiný svět!

Situaci budeme dále sledovat!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Internet, Youtube