Sobotní Jihlava: Proti Fialovi a válce na Ukrajině

6. 2. 2022

Česká i slovenská hymna hrála o víkendu na jihlavském náměstí. Demonstraci za mír tady kvůli situaci kolem Ukrajiny pořádala KSČM. Promluvili předsedkyně strany Kateřina Konečná, její předchůdce Vojtěch Filip, Ján Čarnogurský, Hynek Blaško i prezidentský kandidát KSČM Josef Skála. Na akci, která začala symbolicky za pět minut dvanáct, přišlo několik stovek lidí. „Ať jdou ke všem čertům,“ zaznělo z davu na adresu současné vlády. Řečníci, kteří v blízké i vzdálené minulosti byli často politickými protivníky, si nebrali servítky.

„NE zbraním pro Ukrajinu, NE podpoře válečného konfliktu, NE vysílání českých vojáků“ stálo na ceduli u jeviště. Další cedule pak třímali v rukou lidé, kteří na akci přišli. Na jedné z nich byl nápis „Smrt má jméno NATO“. Někteří drželi také papírové bílé holubice míru.

„Nesouhlasím s tím, abychom dávali Ukrajině munici. Nechci podporovat něco, co by mohlo vést k válce. Nelíbí se mi, jak se k tomu staví naše vláda,“ vysvětlil František Zeman, který byl v Jihlavě na víkendu u příbuzných.

Až z Tábora přijela na tuto akci Květa Záležská. „Také mi vadí, jak jdeme proti Rusku. Německo to dělá mnohem lépe. My jsme do všeho hrr. Bojím se, že nebudeme mít plyn, nebo že bude strašně drahý. Naši mladí o tom doma pořád mluví,“ prozradila.

„Víte co, ať jdou ke všem čertům! Všichni ti, co nám tady velí, celá naše vláda! Nejsem komunista a nikdy jsem nebyl. Ale to, co se děje teď, k tomu už musíme něco říct. Lidi za chvilku nebudou mít na jídlo, nájem, nezatopí si. Co si ti nahoře vůbec myslí? Nejdřív jsme lezli do zadku Rusům, teď Američanům! A ty řeči, že musíme Rusům ukázat sílu, jak vykřikují naši politici? Dělají si srandu?“ rozčílil se muž ze skupinky důchodců, která postávala dál od provizorního jeviště. „Jméno si vymyslete, já vám ho neřeknu. Nebo si ho vymyslím. Protože dnes už se člověk pomalu bojí říct, co si myslí. Vracíme se zpátky tam, odkud jsme tak hrozně chtěli pryč,“ pokýval hlavou smutně.

Celý článek zde: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-Trestny-cin-Proti-Fialovi-...

+ foto: David Hora, úprava nadpisu: admin