Kovařík: Odkupem dvou domů zastupitelé vytvořili jistotu zachování průchodu z Velkého náměstí do Palackého sadů

3. 2. 2022

Zastupitelstvo města schválilo odkoupení dvou domů, kterými vede zanedbaný průchod z Velkého náměstí do Palackého sadů, o jehož opravu Písek již dlouhou dobu usiluje.

Při projednávání záměru odkupu ve Finančním výboru města nedošlo ke shodě. Hlasování bylo přesně 3 pro a 3 proti. Při projednávání byl diskutován také názor, že při nedohodě s novým vlastníkem může být průchod úplně zrušen a využit pro komerční účely. Ale převážilo hledisko finanční, neboť to je hlavní poslání FV. Jak je vidět zastupitelé vzali v úvahu více hledisko historické, potřeb a zájmů veřejnosti. 

Dům na Velkém náměstí čp. 102 a Palackého sadech čp. 185 nabídli jeho majitelé městu k odkoupení za 30 milionů korun. Na žalostný stav průchodu z Velkého náměstí do parku upozorňují obyvatelé města i turisté. 

„Pokud by domy koupil někdo jiný, neměli bychom žádnou záruku, že se s novým majitelem na věcném břemeni k průchodu domluvíme. Hrozilo by, že průchod bude v žalostném stavu dál, a to jsme nechtěli,“ poznamenala Petra Trambová.

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
https://www.mesto-pisek.cz/