Písek: Uctili památku obětí holocaustu

27. 1. 2022
Ve tři hodiny odpoledne 27. ledna 1945 vstoupili vojáci Rudé armády do největšího německého nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz - Osvětim. Na tak otřesné obrazy lidského utrpení nebyli vůbec připraveni. V táboře našli 7000 vyhladovělých a nemocných dospělých i dětí, kteří nebyli schopni tzv. pochodu smrti do jiných táborů a které nacisté nestihli zavraždit. 
Na rudoarmějce se zapomíná. Je typické pro současnou dobu, že se veřejně často neuvádí, jako nyní zde, kdo byl osvoboditelem německého vyhlazovacího a koncentračního tábora.ve kterém bylo povražděno až 6 milionů židů a jiných rasově "nevyhovujících" občanů Evropy. 

»Cenzura mlčením«, ke škodě historické paměti, se projevuje nejen v mainstreamu při oficiálních státních akcích, ale proniká už i na akce regionálního a místního charakteru.

Obchodní akademie a zástupci Střední zemědělské školy v Písku uctili ve čtvrtek 27. ledna památku obětí holocaustu. V budově škol byla odhalena pamětní deska, která připomíná popravené a zabité absolventy a pedagogy školy, jimž sebrala život nacistická  vyhlazovací mašinérie. Vzpomínkového aktu se zúčastnili ředitel Obchodní akademie Pavel Sekyrka, náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř a písecký místostarosta Petr Hladík. Nechyběly ani Marie Procházková a Lenka Zámečníková.ze Střední zemědělské školy.

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní, foto: pixabay