Jihočeská KSČM podpořila protesty zemědělců Písecka, Táborska nebo Českobudějovicka

20. 1. 2022

Zemědělci nedaleko Jesenice u Prahy zapálili kupu slámy, protestovali tak proti změnám v nastavení dotací. Kolem místa happeningu projelo přes 30 troubících traktorů. Zástupci zemědělských organizací na něm vyjádřili nesouhlas s připravovanými změnami a vyzvali vládu k jednání. »Nechceme zemědělce rozdělovat na malé a velké,« prohlásil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Podniky nad 150 hektarů přijdou o část podpor, když sazba podpory bude klesat s rostoucí velikostí.

Vláda: "Znevýhodnit velké podniky". Ale ekonomika větších celků je rentabilnější, namítají zemědělci. 

»Jako jedno ze svých prvních opatření vláda zveřejnila záměr o nápravě údajné nerovnováhy, kdy kyvadlo rovnováhy dotací v zemědělství je prý vychýleno ve prospěch velkých zemědělských podniků,« uvedl pro Haló noviny zemědělský expert KSČM Josef Šenfeld»Vláda chce revokovat konečné nastavení dlouhodobě připravovaného Strategického plánu Společné zemědělské politiky na období let 2023 až 2027, který určí pravidla pro zemědělské hospodaření v Česku na dalších pět let. K tomu nemohla v tak krátkém čase mít důkladnou analýzu plánovaných kroků včetně dopadové studie. Vůbec tento svůj krok nekonzultovala se zemědělci, především s Agrární komorou a Zemědělským svazem,« uvedl Šenfeld.

Celý článek zde:

Tábor -Všechov

Řada více než padesáti zemědělských strojů se dnes po poledni shromáždila na ploše bývalého letiště Všechov u Tábora. Přes dvacet zemědělských družstev a podniků protestovalo proti změnám dotačních pravidel, na kterých se dohodla současná vládní koalice během uplynulého týdne. Na protest dorazili zemědělci z Písecka, Táborska nebo Českobudějovicka.

Autor: 
ng, (jk)
Zdroj: 
www.ihalo.cz