Dílčí zamyšlení nad mediálním pokrytím událostí v Kazachstánu

12. 1. 2022

Dobrý den do ksm a ksčm  píše redakci autor zas a pokračuje. Přečetl jsem co nejvíce článků ke Kazachstánu. Zjistil jsem, jak se v nich odrážejí rozdílné přístupy autorů, či zdrojů, pro které píší.  K jednomu z nich se vyjadřuji. Asi proto, že autora nemám rád a nějak jsem z textu vytušil jeho názorovou orientaci.

Zajímavý článek ( zde ) od člena SPD Ivana Davida, europoslance a ...charakterního člověka (Kazachstán a Rusko předvedli, že US příručka pro barevné revoluce zastarala). Zajímavá pro mne je orientace článku, názorová orientace autora, vyzdvihování některých fakt a zamlčování jiných. Bývalý prezident je zde líčen jako člověk, který Kazachstán pozdvihl – jinde se píše, že přilákal do země investice v řádu stamiliard dolarů. Ani slovo o tom, že zakázal a rozpustil komunistickou stranu a socialisty v Kazachstánu. O korupci jen letmá zmínka. Viní zde jednoho člověka, jako kdyby hlavním strůjcem byl jen tento muž, oligarcha. Přece mu muselo pomoci prostředí. My u nás, kteří o korupci víme, si ale nedovedeme představit násobně horší počínání vládnoucích lidí v zemi, která má veliké přírodní bohatství. Dále pravičák David úplně vynechal fakt, že pokud nějaké nadnárodní těžařské společnosti investují miliardy dolarů do jiné země, tak je investují do těžby, ale ne do hospodářského růstu a zlepšení podmínek lidí. David zmiňuje vysokorychlostní železnici – dobře. V tak rozlehlé zemi je nutná a nakonec, jak to dělali kolonizátoři v Africe. Také budovali silnice. Silnice do oblastí kde těžili, rabovali, aby lépe a rychleji kradli. O životní úrovni Kazachů, myslím průměrných Kazachů nevíme nic. Ano žije zde hodně Rusů, protože země je bohatá. Před Velkou říjnovou socialistickou revolucí zde žili pastevci a orlové. Za SSSR zažil Kazachstán nevídaný rozvoj na sovětské poměry, zatímco centrální oblasti Ruska na tom byly mnohem hůře a to nemluvím o zpustošené zemi válkou, před tím i válkou občanskou a řáděním interventů a atamanských ozbrojenců.

Příručka pro barevné revoluce podle mne nezastarala. Příprava revoluce zde musela být „velkolepá“ a velmi pečlivá, pokud se ozbrojenci dokázali sjednotit, organizovat a cílevědomě bojovat v počtu 20 000 o Alma Atu. Ale možná, možná, něco mi svitlo: Využili teroristé živelných nepokojů proti zdražení až o 200% - což bylo uměle vyvolané. Byli ti řadoví pěšáci už organizovaní na svých místech a připraveni ozbrojeným pučem převzít stát? Nebo je spontánní protest zaskočil předčasně. Je to jedno, ale napadlo mě to.

Porovnání s americkou Black Lives Matter (BLM) je podle mne úplně mimo. To bylo živelné lupičské hnutí. Zde mělo hnutí cíl a pro mne důležitá je postava nového prezidenta, o kterém vlastně nevíme nic. Byla a případně stále je to Nazarbajevova loutka? Byl a je to samostatné myslící nový vůdce, který se chtěl klanět Američanům? Těžiště úspěchu podle mne je jinde. Totiž v osobních ambicích lidí. Touha po moci a generálských výložkách? Lukašenko začal koketovat se Západem a málem na to doplatil, Sadám taky asi nechtěl držet linii nezávislého Iráku. Žádná vícevektorová politika neexistuje, pokud se menší stát neopře o většího souseda, se kterým jej pojí nějaké vazby – historické, národnostní, náboženské, ekonomické, nevím. Tady bude klíč k tomu, proč CIA a USA vůbec jsou tak úspěšné v rozvracení světa.

Vždyť i náš nejhorší Čech od roku 1918 Klaus využil situace a potopil takto stát.  Rád bych věděl více o tzv. washingtonských dohodách, které Klaus horlivě plnil a splnil, ač NEMUSEL!!!! Nic mu nehrozilo. Jednal svévolně, všechno dobře promyšlené. Mlčí se. A mám pocit, že dnes i někteří komunisté v něm vidí cestičku. Kam? To jim nestačil Babiš? Vzpomínám na jeden článek v HaNo, kde se jedna komunistka, jméno si nepamatuji, ne rozčilovala, ale objevila zlo v očích paní Pekarové Adamové díky tomu, že se zle dívala na Klause. Skutečně podnětný objev. Což shodou okolností jde ruku v ruce s rozčilováním některých, že Pekarová se někde vyjádřila, aby Orbán odešel do věčných lovišť. Čehož se škodná Klaus chytil, ztopořil a vynesl odsudek na Pekarovou. Holt chce být tato osoba prezidentem, tak využil situace a ukázal na „větší zlo“. Podle něj větší, než je on sám. Jednoduchá a velmi účinná manipulace. A zarážející je masová diskuze pod tímto článkem z Novinek, snad včerejším. Všichni se vrhají na tu Aspen Insitute lady Pekarovou. Nevšiml jsem si, četl jsem pouze začátek, že by se objevil hlas, který by odsoudil Klause, tuto mimořádně nebezpečnou osobu. 

Sice jsem od Kazachstánu odbočil, ale je to prostě „dva za cenu jednoho“. Velkorysá sleva, nebo balení XXL, můžete si vybrat.

Ještě ke Kazachstánu. Četl jsem, co se dalo. Ještě jednou děkuji plzeňským komunistům za sledování událostí podrobně a dále KSM, kde je článek z Doněcka a navíc pohled na události v Kazachstánu se i zdá objektivní a hodně vypovídající. I článek ze Zvědavce z 8. ledna z ruského zdroje se mi líbí. Vůbec paleta článků z různých zdrojů prozrazuje dost o názorové orientaci autorů a zdrojů, pro které píší.

Související:

Strana pracujících na Donbase k situaci v Kazachstánu

Autor: 
zas, upravil a vložil: jk